Arta de a bea cafea

17 septembrie 2015   Psihologie

Obişnuieşti să-ţi începi ziua cu o ceaşcă de cafea ori din contra, cafeaua nu se numără printre băuturile cu care să te răsfeţi în fiecare zi? Indiferent de tabăra aleasă, cafeaua este o licoare cu tradiţie.

În unele părţi ale lumii,cum sunt Franţa şi Italia,nu se concepe ca după masă să nu se bea cafea. Dar această tradiţie datează de mai bine de o mie de ani şi a fost iniţiată de arabii din Mecca. Ei sunt şi cei care au fondat primele cafenele ca locuri în care se ţineau conversaţii,în care se juca şah,ori se dansa. Odată ce cafeauas-a răspândit prin Orientul Mijlociu (spre deosebire de alcool,a fost o băutură acceptabilă pentru musulmani),cafenelele din secolul al XVI-lea din Constantinopol au devenit renumite pentru decorurile lor luxoase,în care aveau loc dezbateri politice.

Obiceiul,adus în Europa de veneţieni

Cei care au adus cafea-cunoscută sub numele de „vinul arab“-în Europa,la începutul secolului al XVII-lea,au fost veneţienii. Papa Clement al VIII-lea a declarat că o ceaşcă de cafea este „o băutură creştină adevărată“,şi astfel au apărul cafenele ca locuri de cultură şi conversaţie în întreaga Europă.

Degustarea de cafea,aşa cum se întâmplă şi în cazul degustării de vinuri,este considerată o artă în sine,cu un vocabular propriu şi multe echipamente. În funcţie de aromă şi consistenţă,cafelele sunt clasificate de experţi.

Consumarea acestei licori,o adevărată artă

În ciuda faptului că arabii sunt cei care au răspândit această artă,italienii au făcut din consumarea acestei licorio adevărată artă. Chiar dacă mulţi dintre ei îşi beau cafeaua într-un minut sau două,de obicei la un bar local,ei iau acest obicei foarte în serios. Există mai multe tipuri de cafea,în funcţie de momentul din zi şi de anumite ocazii. Cappuccino este,de obicei,consumat până în ora 11.00 şi niciodată după masă. În plus,italienii preferă cafeaua Arabica,spre deosebire de cea Robusta,din cauza aromei puternice şi a conţinutului scăzut de cafeină.

Mai multe