Aşa eviţi îngrăşarea după vârsta de 40 de ani!

18 februarie 2016   Psihologie

Mai mult de jumătate din femei se îngraşă cu 3-5 kg, în perioada premergătoare menopauzei. Cauzele sunt hormonale, dar responsabilă e şi scăderea metabolismului, precum şi alimentaţia dezechilibrată.

Grăsime în zona abdominală

După 40 de ani,metabolismulde bază,adică energia consumată în stare de repaos,scade cu 200 de calorii. Grăsimea se azumulează în special în zona abdominală,riscând astfel riscul maladiilor cardiovasculare. Prin urmare,e nevoie să mănânci mai puţin,ca să nu iei în greutate,şi să desfăşori o activitate fizică sporită.

Nu-ţi umple farfuria de două ori

Ia 3 mese principale pe zi. Scăderea producţiei hormonale duce la un nivel mai scăzut de serotonină,neurotransmiţătorul care controlează apetitul. Mesele echilibrate,regulate,evită crizele de foame. Gustările cu proteine,înainte de prânz şi după amiază,permit prelungirea stării de saţietate. După ce ţi-ai pus mâncare în farfurie,evită să-ţi mai pui o dată. Mănâncă aşezată,pentru a-i lăsa organismului timpul să resimtă starea de saţietate,care apare la 20 de minute de la începutul mesei.

Mănâncă des şi puţin

Greutatea este „programată“ în organismul fiecăruia,iar dietele severe produc perturbaţii care împiedică atingerea idealului dorit. Atenţie la produsele „light“,care te fac să crezi că le poţi consuma în cantitate mare. Mănâncă des şi mai puţin. Ţine evidenţa aportului energetic  – care nu trebuie să depăşească 1200-1500 calorii pe zi-,şi nu uita să ai pe masă produse cât mai variate.

Reguli de urmat

Consumă mai puţine grăsimi,zahăr rafinat,alcool,sare. Nu elimina complet grăsimile din alimentaţie. Dă prioritate uleiurilor vegetale nerafinate – 2 linguri pe zi de ulei de măsline sau de rapiţă. Îndulceşte preparatele cu miere,cu înlocuitor de zahăr precum siropul de agave sau cu îndulcitor natural Stevia. Optează pentru carbohidraţi complecşi din cereale,feculenţi (cartofi,paste,orez,linte,fasole uscată). Alege cerealele integrale. Nu uita de proteinele din carnea de peşte,ouă,lactate. Obişnuieşte-te să condimentezi mai mult mâncărurile,pentru a evita să adaugi prea multă sare. Nu uita că fibrele dau rapid saţietate.

Mai multe