Aşa îţi menţii sănătatea creierului!

24 octombrie 2012   Psihologie

Exerciţiile fizice regulate protejează creierul de pericolul micşorării, un proces de altfel natural, asociat îmbătrânirii, care are ca efect apariţia unor probleme de memorie şi de raţionament, potrivit unui studiu efectuat în cadrul Universităţii din Edinburgh, Scoţia.

În plus,cercetarea arată că activităţile care stimulează din punct de vedere mental şi social,despre care se credea că menţin creierul în cea mai bună formă posibilă,nu au niciun fel de efect major împotriva procesului de micşorare a creierului.

La studiu au luat parte 600 de voluntari din Scoţia,cu vârste cuprinse între 70 şi 73 de ani.

Autorii studiului susţin că persoanele de peste 70 de ani care fac mai multe exerciţii fizice,inclusiv mersul pe jos de mai multe ori pe săptămână,au creierul mai protejat de micşorare şi prezintă mai puţine semne ale îmbătrânirii cerebrale,spe deosebire de cei care nu fac mişcare.

Cu toate că exerciţiile mentale nu au o acţiune directă aspura creierului,nu trebuie să le excludem,întrucât acestea au un rol important în eliminarea stărilor depresive şi a oboselii.

De aceea,medicii ne îndeamnă ca,indiferent de vârstă,să include în programul nostru zilnic ambele tipuri de activităţii pentru a beneficia de toate efectele lor pozitive.

Mai multe