Aşa rezolvi problemele de digestie!

24 februarie 2012   Psihologie

Ţi se întâmplă să te doară stomacul după ce ai mâncat? Suferi de balonări frecvente? Spune “Stop!” acestor neplăceri cu ajutorul unor metode simple şi eficiente împotriva digestiei leneşe.

Cu toţii am avut la un moment dat probleme cu digestia... Alimentaţia e de vină în aproape 80 la sută dintre cazuri,spun specialiştii. Acesteia îi urmează,într-o anumită măsură,stresul în timpul mesei,masticaţia incompletă a alimentelor şi consumarea mâncărurilor prea calde. Desigur,odată ce ai identificat problema ţi-e mai uşor să apelezi la soluţii salvatoare. Despre toate acestea citeşti în continuare!

Sfat:Dacă tulburările digestive persistă mai mult de trei zile e bine să te vadă un medic gastroenterolog.

Cum se manifestă?

Tulburările digestive se manifestă prin balonare,arsuri la stomac,diaree sau constipaţie,gaze intestinale şi stări de greaţă. În umele cazuri,disfuncţionalităţile de la nivelul stomacului pot lasă urme vizibile pe chipul tău. Petele roşii,acneea sau cuperoza pot anunţa dezechilibre digestive. Poţi evita toate aceste probleme dacă în timpul mesei încerci să fii mai relaxată. Medicii spun că nu e bine să mâncăm atunci când suntem nervoşi,deoarece corpul elimină cortizol,denumit hormonul stresului,care,în cantităţi mari,creează prea multă toxicitate în corp.

<<Mă arde stomacul. De la ce?>>

Acidul gastric intervine în procesul de digestie pentru a descompune nutrienţii din mâncare. Când cantitatea lui creşte,deseori din cauza unui stil neadecvat de viaţă,excesul de acid urcă în esofag şi provoacă o senzaţie de arsură. Pentru a evita acest lucru e bine să eviţi fumatul,consumul crescut de cafea,alcool,condimente iuţi,prăjeli,rântaşuri,băuturi acidulate,care dau senzaţia de arsură la nivelul stomacului.

Supraalimentarea provoacă tulburări

De câte ori nu suntem tentate de poftă ori de foame să mâncăm prea repede? Nu e bine,deoarece îngreunezi digestia. Masticaţia incompletă a mâncării şi supraalimentarea poate duce la apariţia colitei,o tulburare digestivă care se manifestă prin inflamarea peretelui intestinului gros. Ea poate fi de două tipuri. De fermentaţie atunci când apare pe fondul consumului de făinoase şi de putrefacţie când apare din cauza consumului excesiv de carne.

Mesteci mai mult,eviţi hiperaciditatea

Masticaţia este unul dintre cele mai importante mecanisme ale digestiei. Doctorii nutriţionişti sunt de părere că după fiecare gură de mâncare trebuie să mestecăm de cel puţin 20 de ori. Motivul? În tot acest timp,se transmit semnale către organele care secretă sucurile gastrice şi pancreatice necesare pentru o digestie sănătoasă a hranei. În caz contrar,mâncarea va ajunge incomplet mărunţită in stomac şi acesta va trebui să secrete mai mult suc gastric decât e nevoie de obicei. Astfel eviţi hiperaciditatea. De asemenea,e evită să consumi mâncăruri fierbinţi şi să bei prea multă apă în timpul mesei.

Antibioticele pot da dureri de stomac

Tratamentele cu antibiotice pot da dureri de stomac dacă sunt prea tari sau dacă le iei pe stomacul gol. De aceea,e indicat să respecţi cu stricteţe toate indicaţiile medicului. În acelaşi timp,dacă te ştii sensibilă cu stomacul e bine să-ţi informezi medicul sau farmacistul. Nu te impacienta! Aceştia îţi pot prescrie simultan medicamente care să-ţi ofere o bună protecţie gastrică.

Mai multe