Beneficiile grădinăritului

29 aprilie 2016   Psihologie

Atunci când te gândeşti la primăvară nu poţi să nu o asociezi cu florile multicolore, copacii înverziţi şi grădinile minunate în care te relaxezi. Dar de ce nu te-ai apuca tu însăţi de grădinarit?

Grădinăritul este un excelent mod de a avea activitatea fizică,fără a face sport,iar asta este un mare beneficiu. Persoanele active riscă mai puţin să ajungă obeze,să aibă hipertensiune arterială,diabet zaharat de tip 2,osteoporoză,boli de inimă,accident vascular cerebral,să dezvolte depresie sau cancer de colon.

Beneficiile psihice ale grădinăritului

Afară de faptul că contribuie la prevenirea bolilor,grădinăritul prezintă şi alte beneficii. Un studiu recent a constatat că grădinăritul duce la scăderea nivelului de cortizol (care creşte în situaţii de stres) şi la susţinerea stărilor pozitive de spirit.

Rezultate similare au fost raportate în revista HortTechnology,care a publicat un studiu ale cărui concluzii sunt acelea că această activitate duce la o îmbătrânire sănătoasă. Autorii studiului susţin că acest tip de exerciţiu presupune mult mai puţin stres decât alte exerciţii fizice,precum sunt cele efectuate la sală.

Câştigul pentru comunitate

Grădinăritul este o activitate foarte importantă în anumite ţări,precum Marea Britanie şi Statele Unite,unde se organizează inclusiv concursuri. Acesta este un motiv de aducere laolaltă a comunităţii,ajutând la furnizarea de produse proaspete copiilor în şcoli,la reducerea problemelor legate de agresiune (fiind o activitate încurajată în centrele de recuperare şi în penitenciare) şi la îmbunătăţirea memoriei la persoanele cu deficienţe de vedere.

Pe de altă parte,frumuseţea acestei îndeletniciri este aceea că ea poate fi practicată în grădina din spatele casei sau pe scară largă,de oameni de aproape orice vârstă sau profesie. Similar cu îngrijirea unui peştişor,îngrijirea unei plante te poate învăţa să fii responsabilă. Activitatea nu are nevoie decât de câteva cunoştinţe despre ştiinţă,natură şi nutriţie,în cazul în care planta este,de asemenea,un produs alimentar.

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Kansas spun că prin grădinărit,adulţii mai în vârstă pot câştiga putere de lucru,le este stimulată stima de sine şi se pot reabilita după un accident vascular cerebral.

Deci,la sfârşit de săptămână,recrează-te plantând ceva,indiferent că este vorba de o plantă pusă într-un vas pe pervazul din bucătărie,o legumă sădită în seră sau de o floare achiziţionată pentru a adăuga mai multă culoare şi frumuseţe casei tale. Scapă de stres şi bucură-te de toate beneficiile pentru sănătate.

Mai multe