Bucătăria în Grecia Antică: vechii greci îşi începeau ziua cu pâine înmuiată în vin
Excesele alimentare şi opulenţa culinară nu au fost niciodată promovate în bucătăria vechilor greci, aceştia preferând simplitatea şi bunul gust inclusiv în plan alimentar, fiind binecunoscută atitudinea lor critică faţă de perşi şi alte popoare care practicau răsfăţul culinar şi risipa de alimente.
Alimentele preferate ale grecilor
Grecii consumau produse care puteau fi cultivate cu uşurinţă pe pământul stâncos al Greciei. Dieta grecilor se baza foarte mult pe consumul de fructe,legume,peşte,pâine,vin şi ulei de măsline.
Uleiul nu era consumat la prăjit,pentru că mâncarea era preparată prin fierbere sau la grătar,gătitul la cuptor fiind necunoscut până târziu,după asimilarea grecilor de către romani. Pâinea se prepara din orz,pentru că grâul era importat,însă nu avea un gust foarte bun. Poate şi de aceea pâinea din orz era consumată la supe,terci şi mâncăruri scăzute.
Se foloseau de multe ori condimente,băuturi şi preparate cu rol în stimularea digestiei,iar vegetarianismul era o practică obişnuită,însă agricultura lor sporadică nu a putut susţine vegetarianismul ca stil de viaţă în special în aria marilor oraşe ale Greciei.