Cafeaua ar putea să reducă inflamaţiile şi să scadă cu 50% riscul de diabet

13 octombrie 2016   Psihologie

Persoanele care consumă cafea în mod regulat prezintă un risc cu 54% mai mic de a dezvolta diabet, afirmă cercetătorii greci, potrivit cărora explicaţia din spatele acestui beneficiu pentru sănătate ar avea la bază efectul antiinflamator al acestei băuturi, informează Reuters.

"Potrivit unor studii extensive, cafeaua prezintă atât efecte benefice, cât şi efecte negative asupra stării de sănătate",a spus Demosthenes B. Panagiotakos,cercetător la Departamentul de nutriţie şi dietetică de la Universitatea Harokopio din Atena.

"O relaţie invers proporţională între consumul de cafea şi diabet a fost raportată în mai multe cercetări prospective, chiar dacă unele dintre acestea au generat rezultate neconcludente",a adăugat cercetătorul grec,coautor al acestui studiu.

Totuşi,întrucât Demosthenes B. Panagiotakos şi colegii lui doar au analizat răspunsurile oferite de participanţii la studiu,fără să le ceară să bea anumite cantităţi de cafea-sau să se abţină să o consume-,cercetătorii greci spun că nu pot să afirme cu certitudine faptul că această băutură contribuie la prevenirea diabetului,însă studiul lor ar putea sta la baza formulării unei noi ipoteze medicale de tip cauză-efect.

În 2001 şi 2002,oamenii de ştiinţă au selectat un eşantion de peste 1.300 de persoane în vârstă de peste 18 ani din Atena. Participanţii au completat un chestionar şi au răspuns mai multor întrebări ce vizau regimul alimentar,oferind astfel informaţii inclusiv despre consumul lor zilnic de cafea.

Mai multe