Cafeaua nu este responsabilă de obezitate şi diabet

14 martie 2016   Psihologie

Nu trece o zi în care să nu bem cafea. Chiar dacă se spune că excesul de cafea ne poate provoca probleme de sănătate, studiile ne arată că nu este chiar aşa. Cafeaua nici nu creşte, dar nici nu scade riscul de a dezvolta boli, cum sunt diabetul şi obezitatea.

Iată ce spune studiul despre cafea:

Potrivit unui studiu,cercetătorii au analizat cafeaua pentru a investiga efectul pe care îl are asupra organismului. În studiu,cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga şi Herlev şi Spitalul Gentofte au avut ca bază studiul genelor pentru că acestea joacă un rol important în modul în care bem cafeaua în cursul unei zile.Studiul se bazează pe ADN-ul şi informaţiile despre boli care ar avea ca bază consumul de cafea şi stilul de viaţă a populaţiei,în general." Suntem primii din lume care au investigat relaţia dintre genele asociate cu un consum ridicat de-a lungul vieţii a cafelei",a spus studentul la medicină Cere Tybjaeg Nordestgaard de la Departamentul de Biochimie clinică la Herlev şi Spitalul Gentofte.„Aceste gene sunt complet independente de alţi factori de stil de viaţă,şi de aceea se poate trage concluzia că,consumul de cafea,în sine,nu este asociat cu boli provocate de stilul de viaţă", a spus Nordestgaard.Cercetătorii au analizat un număr de gene care afectează dorinţa de cafea. Dacă oamenii au genele speciale de cafea, aceştia pot bea mai multă cafea decât cei fără gene, fără să aibă vreun efect asupra lor. „Acum putem vedea că genele de cafea nu sunt asociate cu un risc de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 sau de obezitate",a spus Boerge Nordestgaard,profesor la Facultatea de Sănătate şi Ştiinţe Medicale,Universitatea din Copenhaga,şi medic principal la Departamentul de biochimie,la Herlev şi Spitalul Gentofte.„Acest lucru arată faptul că,consumul de cafea nu are efecte secundare sau pozitive asupra organismului,dar nici nu ne protejează împotriva dezvoltării acestor boli ale stilului de viaţă",a spus el. Studiul a fost publicat în Jurnalul Internaţional de  International Epidemiologie.

Mai multe