Calorii „bune” vs. calorii „rele”: ce trebuie să ştii
Alimentele naturale, integrale, au în general densităţi energetice scăzute şi moderate, în timp ce alimentele rafinate, industriale, au densităţi energetice crescute şi foarte crescute.
Caloriile reprezintă cantitatea de energie bio-disponibilă ce poate fi prelucrată din alimente în urma proceselor de digestie,absorbţie,metabolizare,exprimată în Kcal. sau KJouli. În funcţie de energia eliberată la 100 gr.,alimentele pot avea:densitate energetică minimă (sub 5 kcal.),moderată (60-120 kcal.),crescută (120-300 Kcal.),foarte crescută (300 – 1000 kcal.).
Ce trebuie să ştii despre calorii
Calitatea metabolică a caloriilor este o trăsătura esenţială a indicelui de densitate calorică,fiind determinată de natura nutrientului din care provin:proteine,lipide,glucide. De fapt,aceasta împarte caloriile în bune şi rele.
De exemplu,după ce mănânci 25 gr. de bomboane (100 kcal.) se va declanşa un proces de acumulare de grăsimi,pe când după un consum al unei porţii de 6 ori mai mare de mâncare de fasole boabe (100 kcal.) efectul nu va fi acelaşi,deşi porţia conţine acelaşi număr de calorii disponibile.
Iată şi explicaţia:în cazul bomboanelor,toate cele 100 kcal. sunt utilizate şi transformate în grăsime şi colesterol,determinând îngrăşarea,pe când în cazul fasolei numai 50 kcal. din cele 100 pot fi utilizate eficient,restul fiind eliminate prin excreţie sau utilizate în alte scopuri:detoxifiere,creşterea peristaltismului intestinal,scăderea colesterolului etc.