Carbohidraţii buni versus carbohidraţii răi

6 iulie 2017   Psihologie

Carbohidraţii reprezintă o componentă esenţială în dieta ta, deoarece aceştia furnizează energie corpului tău, aşadar nu ar trebui sa încerci să îi eviţi, ci dimpotrivă, să îi eviţi doar pe cei răi.

Carbohidraţii simpli

Sunt foarte uşor de digerat, în special zaharurile şi de aceea constituie o importantă sursă de energie pentru organism. Se găsesc în alimente în stare naturală, de exemplu în fructe şi în lapte, în timp ce zaharurile rafinate se găsesc în sucuri, bomboane, îngheţată, produse de patiserie şi dulciuri. Atunci când vrei să faci distincţia dintre carbohidraţii buni şi cei răi, e bine să ţii cont de faptul că un aliment cu cât conţine mai mult zahăr, cu atât mai redusă va fi cantitatea de fibre, vitamine şi minerale. Carbohidraţii complecşi, proveniţi din cerealele integrale şi legume conţin lanţuri moleculare de zahăr mai lungi, care permit corpului să îşi ia energie pe termen lung. Dacă vei consuma astfel de alimente, vei avea mai multă energie.

Carbohidraţii complecşi

Acest tip de carbohidraţi face parte din categoria celor consideraţi a fi buni, datorită faptului că au un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că pe toată durata întregii zile, cantităţi mici de zahăr vor fi eliberate în organism. Alimentele care conţin carbohidraţi complecşi sunt mai bogate în fibre, vitamine şi minerale faţă de cele care au în componenţa lor doar carbohidraţi simpli. Cerealele integrale, de exemplu, furnizează mai multe elemente nutritive esenţiale corpului decât cele procesate, rafinate. Este foarte important să citeşti cu atenţie etichetele înainte şi să alegi produsele din cereale integrale, cu un conţinut scăzut de zahăr.

Indicele glicemic

Departajarea carbohidraţilor şi clasificarea lor în cele două categorii: buni sau răi nu a fost suficientă pentru nutriţionişti şi dieteticieni, aşa că au pus bazele unui nou concept pentru a ajuta oamenii să decidă ce anume să mânânce. Indicele glicemic îţi poate arăta cât de repede şi cât de mult creşte nivelul de sânge în urma consumului de alimente care conţin carbohidraţi, comparativ cu atunci când ai mânca zahăr pur. Mâncarea cu un indice glicemic scăzut este cea mai sănătoasă şi recomandată pentru organismul tău şi chiar şi pentru siluetă, căci vei simţi o senzaţie de saţietate pentru mai mult timp. Dacă un fruct, de exemplu pepenele, conţine carbohidraţi şi are un indice glicemic mare, însă cantitatea de carbohidraţi este redusă, atunci nu va avea un impact negativ asupra organismului, căci este compus aproape în totalitate din apă.

Sursă foto: http://www.healthsomeness.com

Mai multe