Carnea roşie creşte riscul de cancer la colon

21 august 2012   Psihologie

Nivelurile foarte ridicate de fier din organism pot fi un motiv pentru care consumul de carne rosie creşte riscul de apariţie a cancerului de colon, potrivit oamenilor de ştiinţă.

Fierul din carnea roşie declanşeaza boala atunci când intră în contact cu o genă care se găseşte în intestine,numită APC,dar numai atunci când aceasta suferă o mutaţie.

În cadrul studiului au fost realizate teste pe şoareci de laborator în urma cărora s-a descoperit că riscul de apariţie a cancerului de colon este puternic influenţat în momentul în care gena APC suferă o mutaţie şi intră în contact cu o cantitate mare de fier,dublându-se sau chiar triplându-se. Pe de altă parte,şoarecii care au urmat o dietă scăzută în fier au prezentat un risc scăzut de a dezvolta cancer,chiar dacă gena APC a fost mutantă.

“Fierul joacă un rol critic în controlul dezvoltării cancerului de colon la persoanele cu gena APC mutantă. Si,surprinzător,studiul nostru arată că nici chiar nivelurile foarte ridicate de fier din dietă nu cauzează cancerul în sine,dar apariţia acestuia se bazează pe gena APC”,a declarat profesorul Owen Sansom,director adjunct al Institutului de Cercetare a Cancerului din Glasgow,Marea Britanie.

Mai multe