Carnivor sau vegetarian?
Te gândeşti să renunţi la consumul de carne şi să începi o dietă echilibrată pe bază de legume? Află care este secretul regimului alimentar, indiferent dacă eşti carnivor sau vegetarian.
Carnea este o sursă importantă de proteine complete,care susţin menţinerea,creşterea şi generarea de ţesuturi noi,ajută la repararea celulară şi la reglarea funcţiilor vitale ale organismului. Pe lângă proteine,mai conţine lipide şi minerale importante precum fier,fosfor,zinc şi vitamine din complexul B. Fierul din produsele animale este mult mai bine absorbit decât cel din vegetale,fiind esenţial pentru transportul oxigenului în corp. Fosforul şi zincul susţin dezvoltarea osoasă,reglarea metabolismului şi a funcţiei enzimatice. Vitaminele din grupul B sunt importante în producţia de celule roşii şi în digestie.
Peştele este o alegere inteligentă când vine vorba de carne. Acesta este o sursă importantă de proteine şi acizi graşi Omega-3,având un aport caloric mic. Peştele la grătar este foarte sănătos,rapid şi uşor de gătit. Nu trebuie să-l laşi decât 10-15 minute pe grătar şi să îl ungi cu puţin ulei sau unt ca să nu se lipească. Pentru o aromă mai intensă,adaugă o linguriţă de Vegeta,care transformă şi cea mai simplă mâncare într-o capodoperă culinară!
Carnea de vită are de asemenea un aport caloric scăzut şi furnizează proteine de calitate,care ajută la menţinerea masei musculare. Conţine acid linoleic conjugat,care luptă împotriva obezităţii,împiedicând depunerea grăsimilor pe coapse şi abdomen. Şi carnea de pui este bogată în vitamina B6,B3,seleniu şi fosfor. Seleniul este important pentru producerea antioxidanţilor,care încetinesc îmbătrânirea celulară şi reduc riscul de cancer sau boli cardiovasculare.
Pe de altă parte,legumele,salatele şi fructele asigură organismului vitamine,minerale,glucide şi antioxidanţi,scăzând riscul afecţiunilor asociate obezităţii. Acestea echilibrează nivelul zahărului din sânge,au însuşiri diuretice,cresc energia şi întăresc sistemul imunitar. Vegetalele sunt singura sursă de vitamina C esenţială pentru imunitate;tot ele asigură între 60-80% din necesarul de vitamina A şi aproximativ 30% din necesarul de vitamina B. Legumele oleaginoase au o valoare nutritivă aproape egală cu cea a produselor de origine animală,pe când cele frunzoase sunt cea mai importantă sursă de vitamina K,unul dintre factorii esenţiali de coagulare a sângelui,care scade riscul atacului de cord,împiedică formarea pietrelor la rinichi,a osteoporozei sau artritei. Proaspete sau pregătite la cuptor,important e ca legumele pe care le consumi să îţi dea o stare de bine,să fie hrănitoare şi gustoase,astfel încât să simţi plăcerea gustului natural.
Cu siguranţă decizia de a opta într-o direcţie sau alta este una dificilă,cu atât mai mult cu cât avem nevoie de vitaminele din proteinele animale sau de mineralele şi antioxidanţii din legume şi fructe. Recomandarea noastră este să alegi întotdeauna calea de mijloc,să nu mergi la extreme. Secretul este moderaţia şi echilibrul în dietă,mai mult decât a opta pentru un tip de regim alimentar. Indiferent dacă eşti un carnivor împătimit sau un vegetarian convins.