Cât de bun este uleiul de cocos?

13 septembrie 2013   Psihologie

Mai puţin cunoscut în ţara noastră, uleiul de cocos începe să câştige teren în bucătăria românească. Însă de ce este mai bun decât uleiurile clasice pe care le folosesc gospodinele?

De unde provine?

La fel ca uleiul de măsline,există două tipuri de ulei de cocos-rafinat şi extravirgin. Cel din urmă este extras direct din fructele proaspete de nucă de cocos,fără a fi utilizate temperaturi ridicate sau produse chimice.

Cel rafinat,în schimb,este rezultat din fructele uscate ale nucii de cocos,după ce au fost supuse unor tratamente chimice.

Citeşte şi:

Află de ce nu e bine să usuci hainele în casă!

Ponturi ca să-ţi decorezi casa cu plante

Ce substanţe nutritive conţine

Uleiul de cocos care se găseşte pe rafturile supermarketurilor,fie el rafinat sau nu,este bogat în grăsimi saturate. De fapt,este considerat o grăsime solidă,o lingură de ulei având nu mai puţin de 117 calorii. Are un aport important de vitamina E,vitamina K şi fier,iar în acelaşi timp nu conţine carbohidraţi. Deşi este compus în mare parte din grăsimi,uleiul de cocos nu are colesterol,fiind în schimb bogat în antioxidanţi.

Totuşi,s-ar putea să te gândeşti să-l eviţi din cauza numărului crescut de calorii,dar fiind atât de gras vei utiliza foarte puţin. Totuşi,pentru a echilibra nivelul de colesterol este bine să-l foloseşti în special pe cel extra virgin,deoarece conţine acid lauric,responsabil pentru scăderea colesterolului „rău”. Dacă-l utilizezi cu moderaţie sănătatea ta va avea numai de câştigat.

Cum îl foloseşti

Acest uleiul extravirgin cu gust de nucă de cocos este ideal pentru mâncărurile uşor încălzite sau pentru salate. Pe de altă parte,cel rafinat nu are niciun gust aparte şi poate fi utiliat pentru o gamă largă de preparate,inclusiv cele prăjite.

Mai multe