Cât de bună este margarina pentru organism?

28 iulie 2017   Psihologie

A fost fabricată pentru prima dată în Franţa, prin amestecarea uleiurilor cu grăsime animală, pentru a se obţine astfel un înlocuitor mai ieftin pentru unt. Mult timp un ingredient controversat, margarina e bună în dieta celor care suferă de anumite afecţiuni.

Obţinută din uleiuri vegetale

Margarina are în componenţa sa aproximativ 80% grăsimi şi 16% apă. În trecut, era preparată prin hidrogenarea uleiurilor, iar din acest motiv ducea la creşterea nivelului de trigliceride din sânge. În prezent, se obţine prin procesul de amestecare a uleiurilor vegetale: de măsline, de floarea-soarelui, de rapiţă sau de in. Ca să aibă consistenţă, se adaugă ulei de palmier sau de cocos, deoarece acestea sunt solide atunci când sunt reci. Pentru ca uleiurile să se amestece cu uşurinţă se adaugă un emulsifiant, cum este lecitina din soia.

Acizii graşi scad riscul de boli cardiovasculare

Deoarece margarina este preparată în mare parte din uleiuri, ea are un conţinut ridicat de acizi graşi esenţiali Omega-3 şi Omega-6. La aceştia, unii producători adaugă şi vitaminele A,D şi E. Acizii graşi scad nivelul colesterolului rău, LDL-ul, în timp ce vitaminele A şi D ajută la fixarea calciului în oase. Vitamina E contribuie la producerea de globule roşii şi reduce riscul apariţiei bolilor cardiovasculare.

Ingredient pentru deserturi

Margarina din comerţ este disponibilă în două sortimente, cea din cutii, tartinabilă, şi margarina pentru prăjituri. Cea din urmă este ambalată în hârtie, este mai consistentă decât cea tartinabilă, are un conţinut mai ridicat de grăsimi şi nu este recomandată consumului zilnic, ci doar ocazional, ca ingredient pentru aluaturi sau prăjituri.

Bine de ştiut!

Evită să consumi zilnic margarină. Ea se găseşte ca ingredient în aluaturile din comerţ sau în produsele de patiserie congelate. Este bine să citeşti eticheta cutiei de margarină înainte să o cumperi, deoarece legea îi obligă pe producători să menţioneze dacă s-au folosit şi grăsimi hidrogenate la prepararea ei.

Tabelul caloriilor

100 g

Margarină

Valoare energetică 737 kcal

Proteine 0,3 g

Lipide 79 g

Margarină light

Valoare energetică 270 kcal

Proteine 0,5 g

Lipide 30 g

Margarină pentru prăjituri

Valoare energetică 781 kcal

Proteine 0,5

Lipide 84

Margarină cu iaurt

Valoare energetică 450 kcal

Proteine 0,2

Lipide 48

Mai multe