Cât de sănătos este orezul brun

2 iunie 2014   Psihologie

Orezul brun nu are un gust la fel de bun ca cel alb, dar din punct de vedere nutritiv este superior celui alb. Află de ce trebuie să-l incluzi în alimentaţia ta!

Deşi orezul alb este consumat de majoritatea dintre noi datorită gustului său apetisant şi a aspectului,orezul brun câştigă în faţa celui alb,atunci când vine vorba de beneficiile pentru sănătate.

Specialiştii spun că orezul brun este mai sănătos,deoarece procesul de rafinare îndepartează doar coaja bobului de orez,lăsând miezul intact. Pe de altă parte,frezarea şi lustruirea folosită pentru a face orezul alb,îndepărtează substanţele nutritive şi vitaminele.

Bogat în minerale

O ceaşcă de orez brun conţine 88% mangan,27,3%  seleniu,20,9% magneziu,18,7% triptofan şi doar 12% calorii. Conversia orezului de la maro la alb distruge circa 60% din fier,80% din vitamina B1,67% din vitamina B3,90% din vitamina B6,60% din fier şi aproape jumătate din fosfor,mangan şi fibrele alimentare prezente în mod natural în orez.

Citeşte şi:

Cum să ai o inimă sănătoasă

Cum îţi afecteză diabetul viaţa sexuală

Te ajută să slăbeşti

Îmbrăcat în uleiuri naturale,orezul brun este foarte bun pentru inimă. Datorită fibrelor pe care le conţine,orezul brun facilitează tranzitului intestinal şi este indicat celor care vor să slăbească.

Hrănitor şi sănătos

O ceaşcă de orez brun conţine aproximativ 80% din necesarul zilnic de mangan de care organismul are nevoie. Manganul ajută la formarea colesterolului bun (HDL). Totodată,orezul brun îmbunătăţeşte metabolismul şi oferă senzaţia de saţietate pentru o lungă perioadă de timp.

Ţine departe diabetul

Înlocuirea orezului alb cu cel brun în alimentaţie te poate ajuta să reduci riscul să te îmbolnăveşti de diabet zaharat de tip 2. Crescut organic,orezul brun sălbatic este cel mai bun,deoarece conţine toate substanţele nutritive esenţiale şi vitamine.

Mai multe