Cât timp consumi zilnic pentru sănătate

3 mai 2012   Psihologie

Astenia de primăvară şi răcelile sezoniere îţi dau târcoale? Imunitatea îţi joacă feste? Vrei să elimini stresul din viaţa ta? Nu e greu! Îţi prezentăm câteva soluţii salvatoare, cu efecte uimitoare.

Primăvara,starea psihică se modifică. Apar stări de indispoziţie (mai ales dimineaţa),oboseala,stresul şi lipsa puterii de concentrare îţi dau de furcă toată ziua…

Motivul? Corpul tău încearcă să se adapteze la noul regim de lumină şi la schimbările de temperatură ale noului anotimp,folosind toate rezervele de energie de care dispune.

Ca să te remontezi,ai nevoie de câteva soluţii rapide,cu efecte pe termen lung.

1 minut pentru relaxare

Situaţiile tensionante de peste zi slăbesc,în timp,organismul. Aşa devii mai vulnerabilă în faţa infecţiilor,răcelilor şi alergiilor.

Când ai nevoie de un minut de odihnă încearcă efectele uimitoare ale lămâii.

Linalolul,ulei esenţial care se găseşte în coajă,acţionează ca un sedativ,calmând rapid stările depresive.

Tot ce trebuie să faci este să tai o lămâie în patru şi să o pui în apă fiartă.

Inhalează un minut vaporii parfumaţi şi vei simţi cum gândurile negre şi durerile de cap dispar încet,încet.

5 minute de exerciţiu contra durerii cervicale

Ţi se întâmplă să te doară ceafa şi umerii după o zi lungă de muncă? Nu te speria! Acest disconfort fizic nu trebuie să te ducă cu gândul la o problemă gravă de sănătate.

Dacă totuşi durerile persistă,trebuie să mergi la doctor. Încearcă înainte câteva exerciţii care activează circulaţia sângelui şi alină durerile cervicale.

Stând pe scaun,cu picioarele puţin depărtate,spatele drept,înclină capul în faţă şi în spate.

Apoi,din aceeaşi poziţie,înclină capul înspre dreapta şi stânga,alternativ.

După 10 repetări trebuie să faci o pauză de 10 secunde. La fel de utile sunt răsucirile de cap stânga-dreapta.

7 ore de somn pe noapte cresc imunitatea

După o zi lungă şi obositoare,corpul tău are nevoie de odihnă.

Şapte ore de somn pe noapte sunt de-ajuns ca el să se regenereze complet. În acest timp,îţi creşti imunitatea şi te regenerezi.

Studii medicale arată că odihna scade nivelul de cortizol,un hormon al stresului,care în proporţii mari scade puterea imunitară a organismului.

1 minut de râs…

… te ajută să treci mai uşor peste provocările vieţii şi să priveşti cu mai multă detaşare situaţiile mai puţin plăcute de peste zi.

Mai mult de atât,conform unor studii recente,râsul ameliorează starea fizică şi-ţi dă o senzaţie plăcută de eliberare,atenuând durerea cu aproape 10% datorită creşterii nivelul de endorfine,substanţe cu acţiune calmantă.

O oră pe săptămână să renunţi la fumat

În ultimii 10 ani,numărul deceselor cauzate de fumat s-a triplat.

Medicii spun că fumatul este o boală şi,tocmai de aceea,mulţi oameni nu reuşesc să renunţe la ţigări singuri sau o fac cu mare greutate şi suferinţă.

Ministerul Sănătăţii,cu sprijinul Institutului „Marius Nasta“,derulează de cinci ani Programul Naţional Stop Fumat,care include:consiliere privind renunţarea la fumat,linia telefonică cu apel gratuit şi accesul la medicamente gratuite.

Pentru a intra în program,trebuie doar să suni la Tel Verde:0800.878.673 (apelabil gratuit doar din Romtelecom) sau la 021.335.69.20 sau să accesezi www.stopfumat.eu pentru a te informa unde se află cel mai apropiat medic specialist.

Mai multe