Câte calorii au merele

24 noiembrie 2017   Psihologie

Din lista deserturilor gătite cu drag de gospodine în această perioadă nu pot lipsi cele cu mere. În timp ce din unele soiuri se obţin cele mai gustoase plăcinte, altele sunt delicioase coapte cu tot felul de mirodenii.

Galbene şi dulci

Merele Golden Delicious au coaja galbenă, uneori cu pete roşiatice. Se culeg în luna septembrie sau în prima jumătate a lunii octombrie, însă nu pot fi păstrate vreme îndelungată deoarece au coaja subţire şi se stafidesc. Au o textură făinoasă şi din acest motiv pot fi adăugate în plăcinte sau alte deserturi preparate la cuptor.

Merele bunicii

Le recunoşti cu uşurinţă după coaja verde închis şi aroma lor puternică. Merele Granny Smith sunt originare din Australia şi se culeg în luna septembrie. Pot fi servite crude, pe un platou cu brânzeturi, sau din ele pot fi preparate sosuri sărate care să fie servite la fripturi. Deşi nu sunt foarte dulci, aceste mere dau o savoare deosebită tartelor şi plăcintelor de sezon.

Ionatane, cele mai cultivate

Chiar dacă merele Jonathan sunt originare din SUA, sunt cele mai cultivate în ţara noastră. Sunt zemoase şi dulci şi se conservă foarte bine peste iarnă, dacă cât sunt păstrate în spaţii bine aerisite şi răcoroase. Pot fi mâncate ca atare, dar şi în deserturi care nu au nevoie de un timp ridicat de coacere, cum sunt tartele cu mere caramelizate.

Idared, bune în compot

Se aseamănă la gust cu cele Ionatane, însă merele idared sunt puţin mai acidulate şi mai suculente. Se culeg în prima jumătate a lunii octombrie şi rezistă chiar şi 4-5 luni după ce au fost recoltate. Sunt delicioase preparate la cuptor, cu nuci şi scorţişoară, dar şi în compoturi.

Merele „bot de iepure“, uşor acrişoare

Coaja roşie şi forma specială a merelor Gemini, ştiute mai bine sub numele de „bot de iepure“, te îmbie să le guşti. Sunt foarte aromate, iar când sunt proaspăt culese sunt acrişoare şi au coaja tare. Spre deosebire de alte soiuri, merele „bot de iepure“ se coc mai bine după ce sunt culese, devenind mai dulci în câteva zile. Întrucât au coaja tare, sunt recomandate pentru compoturi, iar după ce sunt descojite pot fi adăugate în prăjituri, deoarece au o consistenţă făinoasă.

Ştiai că...

... soiul Jonagold este un hibrit obţinut din încrucişarea soiurilor Jonathan şi Golden? Este foarte dulce, zemos şi are coaja subţire, fiind ideal a fi consumat crud.

100 g

Valoare energetică 49 kcal

Proteine 0 g

Lipide 0

Valoare energetică 52 kcal

Proteine 0

Lipide 0

Valoare energetică 47 kcal

Proteine 0

Lipide 0

Valoare energetică 52 kcal

Proteine 0

Lipide 0

Valoare energetică 64 kcal

Proteine 0

Lipide 0

Mai multe