Ce alimente să eviţi pentru a scăpa de balonare
Dieta poate reprezenta unul dintre principalele motivele pentru care zona stomacului pare mereu umflată. Deoarece fiecare organism este diferit, fii atentă la modul în care reacţionează acesta imediat după ce ai consumat anumite alimente.
Digestia, intoleranţele alimentare, balonarea cronică sau dieta sunt câţiva din factorii care determină apariţiai balonării. Cel mai întâlnit factor este cel din urmă, aşadar iată ce ar trebui să excluzi din meniul tău, cel puţin pentru o perioadă.
Lactatele
Nu toată lumea este alergică la produsele lactate, însă multe persoane au sensibilitate la lactoză sau la caseină (o proteină care se găseşte în lactate), care determină umflarea stomacului. Încearcă să nu consumi niciun produs lactat 2-3 săptămâni şi astfel vei vedea dacă aceasta este cauza balonării, în funcţie de felul în care va reacţiona corpul tău.
Glutenul
La fel ca şi în cazul lactatelor, nu toată lumea are alergie la gluten, însă poţi avea, în schimb, o sensibilitate. În categoria celor care trebuie să elimine din regimul lor alimentar glutenul sunt incluse şi persoanele care suferă de boala celiacă. De aceea, este recomandat să verifici eticheta produselor înainte de a le cumpăra.
Soia
Produsele din soia pot fermenta în interiorul intestinelor, provocând astfel balonarea excesivă şi eliminarea gazelor. Dacă observi că imediat după ce ai consumat un preparat din soia, de exemplu tofu, stomacul tău începe să se umfle, renunţă temporar la orice produs din soia, pentru a vedea dacă remarci o diferenţă.
Prea multe fibre
Deşi în mod normal fibrele ajută la prevenirea balonării, consumate în exces poate fi chiar cauza balonării. Fructele bogate în fibre precum merele sau perele conţin pectină (o fibră solubilă care încetineşte digestia), responsabilă de umflarea stomacului. Dacă mănânci o cantitate mare de fibre, ai grijă să bei multă apă.
Legumele crucifere
Zaharurile complexe regăsite în legume precum broccoli, varză, conopidă sau varză de Bruxelles pot crea un disconfort la nivelul stomacului, determinând apariţia balonării, de aceea este mai bine să le eviţi dacă suferi frecvent de balonare.