Ce alimente sunt recomandate copiilor în perioada examenelor

23 mai 2015   Psihologie

În perioadele în care copiii sunt supuşi unui stres psihic suplimentar, este indicat ca dieta lor să includă anumite alimente pentru a da randament.

"Nutriţia corespunzătoare şi somnul suficient sunt cei mai importanţi factori care favorizează acumularea de energie necesară procesului de învăţare. Tensiunea nervoasă se amplifică atunci când se lucrează după doar trei ore de somn, când alimentele pline de zahăr, grăsime şi sare sunt principala sursă de alimentaţie. Organismul are nevoie de timp să asimileze alimentele şi de aceea un mic dejun nutritiv, urmat de mese echilibrate pot susţine stresul psihic. Un somn liniştit şi odihnitor este influenţat de tipul de alimente consumat şi de aceea, cu o noapte înainte de examen, trebuie să se evite ingerarea de alimente care îngreunează digestia",a explicat,pentru Agerpres,nutriţionistul Lygia Alexandrescu.Alimentele care pot îmbunătăţi,prin consumarea lor,funcţiile creierului sunt cele ce conţin acizi graşi esenţiali Omega 3. Acestea menţin sănătatea vaselor de sânge de la nivelul creierului asigură buna funcţionare a celulelor nervoase. Pentru obţinerea acestor efecte benefice,copiii,adolescenţii şi tinerii trebuie să consume de 2-3 ori pe săptămână peşte ori nuci şi seminţe.Alte alimente care stimulează activitatea cerebrală sunt:fructul de avocado,banana,drojdia de bere,broccoli,pepenele galben,ouăle,carnea de pui,germenii de grâu,portocala,orezul brun,legumele cu frunze verzi,soia,kefirul.Surse bune de energie şi cu un efect calmant asupra sistemului nervos sunt:orezul,pastele,cerealele integrale şi fructele dulci de sezon."În plus, aceste alimente conţin triptofan, un aminoacid care ajută sinteza serotoninei (neurotransmiţător care stimulează relaxarea nervoasă). O dietă care să conţină orez brun sau paste integrale este recomandată, deoarece acestea se digeră uşor şi eliberează lent energie. În plus, furnizează creierului glucoza necesară pentru performanţa cognitivă. Trebuie aşadar înţeles faptul că alimentele preferate ale creierului sunt carbohidraţii complecşi. Aceste substanţe au o moleculă formată dintr-un număr mare de atomi, motiv pentru care digestia lor la nivel intestinal durează mai mult şi astfel energia se eliberează treptat, organismul fiind aprovizionat constant cu nutrienţi",a explicat nutriţionistul.Efecte calmante au şi salata,ridichea roşie,ceapa şi usturoiul (cunoscut pentru proprietăţile sale sedative)."Pe de altă parte, există şi substanţe alimentare care inhibă activitatea cerebrală. Alcoolul şi alimentele cu indice glicemic foarte mare sunt astfel de exemple, care pot cauza modificări ale nivelului glicemiei, cu impact major asupra comportamentului (agitaţie, anxietate)",a conchis specialistul.

Mai multe