Ce efecte are dragostea asupra corpului

18 februarie 2017   Psihologie

Când eşti îndrăgostită inima îţi bate nebuneşte, eşti mai tot timpul cu capul în nori, iar pofta de mâncare devine o amintire. Nu sunt doar închipuiri, ci transformări reale prin care trece corpul unui îndrăgostit – după cum spun chiar oamenii de ştiinţă.

Iubirea chiar îţi dă fluturi în stomac.Fiorii dragostei sunt cauzaţi de secreţia crescută de adrenalină. Un alt hormon care poate da peste cap organismul unui îndrăgosit,fiind secretat în cantităţi mai mari decât în mod obişnuit,este norepinefrina. Aşa se explică transpiraţia palmelor şi gura uscată.

Inimile rănite din dragoste există.Se numeşte chiar sindromul inimii rănite. Cei părăsiţi de partener pot simţi durere în piept,dar şi dificultăţi de respitraţie. Sindromul apare mai mult la femei. Un studiu publicat în „American Journal of  Public Health“ (Jurnalul American de Sănătate Publică) a arătat că persoanele care şi-au pierdut partenerul de viaţă prezentau un risc între 25% şi 35% mai mare de a face un atac de cord.

Dragostea vatămă,dar şi vindecă.Când eşti îndrăgostit,simplul privit al unei fotografii te ajută să scapi de dureri. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Stanford,SUA,au arătat că persoanele care sufereau de dureri moderate şi s-au uitat la poza celui drag au resimţit o scădere a intensităţii acestora cu 40%,în timp ce la persoanele cu dureri severe s-a raportat o scădere a intensităţii cu până la 15 %.

Ne îndrăgostim în câteva minute.O persoană decide dacă este atrasă de cineva într-un interval cuprins între 90 de secunde şi 4 minute. Mecanismul atracţiei este srâns legat de limbajul corpului,de tonalitatea vocii şi mai puţin de ceea ce spune persoana în acele momente.

Iubirea este cheia logevităţii.Un studiu de la Centrul medical NYU Langone din New York a arătat că  bărbaţii şi femeile care au căsnicii fericite au inimi mai puternice,spre deosebire ce celibatari. Astfel,ei au un risc de boli cardiovasculare cu 5% mai mic. De asemenea,cei care se căsătoresc înainte de vârsta de 40 de ani au un risc mai mic de moarte prematură,potrivit unei cercetări efectuate la Universitatea  Duke,SUA.

Dragostea te poate face să iei decizii ciudate.Mai multe cercetări au arătat că persoanele aflate la începutul unor poveşti de iubire au un nivel mai mic de serotonină,aşa-numitul hormon al fericirii,şi un nivel mai ridicat al de cortizol,hormon al stresului. Aşa se explică de ce persoanele aflate la începutul unei relaţii au tendinţa să se poarte diferit de modul în care o fac de obicei.

Mai multe