Ce efecte pot avea minciunile pe care le spui medicului!
Diagnosticul medical poate fi greu de stabilit de către doctor atunci când refuzi să-i spui simptome ale afecţiunii sau modificările din timpul tratamentului. Pentru a evita acest lucru, este esenţial să vorbeşti deschis cu doctorul tău şi să-i spui adevărul indiferent de ce te întreabă.
Există pacienţi care preferă să-şi mintă medicul,ascunzându-i dureri sau situaţii care le pun sănătatea în pericol,de teama de a fi criticaţi sau judecaţi. Ei fac acest lucru fără să se gândească că poate fi afectat diagnosticul sau chiar tratamentul administrat pentru o anumită problemă de sănătate.
Iată care sunt cele mai frecvente minciuni pe care le aud medicii de la pacienţi:„Mă simt bine”
Această expresie este frecvent întâlnită printre cei care se confruntă cu depresia şi care nu recunosc că au nevoie de ajutor. Unii dintre aceşti pacienţi se simt trişti şi cred că problema lor nu poate fi rezolvată de un specialist.
Mai mult,această minciună este raportată pe larg de persoanele care au o afecţiune medicală specifică,care necesită un tratament strict şi pe care nu îl urmează. Şi chiar dacă nu se simt bine,preferă să rămână în tăcere,de teamă că medicul o să le certe.
Este foarte important să spui medicului despre orice schimbare semnificativă de stare,gânduri sau comportamente care te afectează acasă sau la locul de muncă. Gândeşte-te că orice simptom poate implica o modificare în tratament,dietă sau terapie.
Citeşte şi:Top 5 greşeli care te împiedică să slăbeşti
„Am o alimentaţie sănătoasă”
A doua minciună pe care o spun pacienţii medicilor se referă la obiceiurile alimentare. Ei spun în general că alimentaţia lor este mult mai sănătoasă decât înainte. Aceasta poate părea o minciună nevinovată,dar care creşte riscul complicaţiilor. În plus,poate întârzia vindecarea sau scopul dorit,cum sunt pierderea în greutateori reducerea nivelului de glucoză.
„Îmi iau medicamentele regulat”
Această minciună poate interfera cu menţinerea sub control a afecţiunilor precum diabet,hipertensiune sau astm. Este posibil ca uneori să uităm să luăm medicamentul la oracare trebuia,dar acest lucru nu trebuie să devină un obicei.
„Nu consum alcool şi nu mai fumez”
Unii pacienţi spun că beau trei pahare de alcool pe zi sau că fumează doar o ţigară,când,de fapt,consumă şi fumează mult mai mult decât susţin. Acest lucru îi poate demonstra medicului că este dependent de ele.
De asemenea,doctorului îi va fi mai greu să ţină sub control afecţiunea de care suferi,dar şi tratamentul,care nu-şi face efect sau va cauza reacţii negative în combinaţie cu alte substanţe. În plus,dacă eşti diabetic şi bei sau fumezi,nivelul de glucoză se va modifica constant.