Ce este „Ianuarie pe uscat‟. Spune DA acestei provocări şi sănătatea ta se va îmbunătăţi!
„Ianuarie pe uscat‟ este un o provocare foarte populară în străinătate. Potrivit specialiştilor, cei care adoptă acest concept dorm mai bine, economisesc bani, slăbesc şi sunt mai sănătoşi.
După excesul de mâncare şi băutură din perioada sărbătorilor de iarnă, „Ianuarie pe uscat‟ se adresează celor care sunt interesaţi să urmeze un stil de viaţă sănătos şi să se simtă în formă. „Ianuarie pe uscat‟ este o provocare care presupune evitarea consumului de vin, bere, lichior sau de oricare altă băutură ce conţine alcool, timp ce o lună. Experţii spun că „Ianuarie pe uscat‟ poate aduce numeroase beneficii. Iată câteva dintre ele!
1. Sănătatea mintală se îmbunătăţeşte. Să te bucuri de un pahar de vin, la sfârşitul unei zile grele de muncă, îţi poate ridica moralul, însă consumul de alcool este asociat cu multe efecte negative asupra sănătăţii mintale. Un studiu din 2015 a găsit o legătură între consumul de alcool şi lipsa de satisfacţie în viaţă şi cu stresul psihologic. Un alt studiu din 2021 a descoperit o asociere între consumul zilnic de alcool şi cu depresia din timpul pandemiei de COVID-19. În plus, un alt studiu a constatat că adulţii care renunţă la consumul de alcool, în special femeile, au o sănătate mintală mult mai bună.
- Potrivit unei cercetări, 79% dintre femeile şi bărbaţii care au participat la provocarea „Ianuarie pe uscat‟, au economisit bani.
2. Te odihneşti mai bine şi ai mai multă energie. Consumul de alcool suprimă calitatea somnului şi reduce nivelul de energie, pe parcursul zilei. Potrivit aceleiaşi cercetări, 62% dintre participanţii la „Ianuarie pe uscat‟ au raportat un somn mai bun şi un nivel de energie crescut.
3. S-ar putea să slăbeşti. Pentru că alcoolul conţine calorii goale şi este o sursă semnificativă de carbohidraţi, reducerea acestuia timp de o lună poate sprijini pierderea în greutate. În plus, elimini şi riscul de a face alegeri alimentare nesănătoase. Aproape jumătate dintre participanţii la studiu au raportat că au pierdut în greutate, în timpul acestui experiment.
4. Sistem imunitar mai bun. Un studiu din 2015 a constatat că alcoolul, consumat în fiecare zi, afectează imunitatea, ceea ce nu este un lucru bun, în special în sezonul de răceală şi gripă. În plus, conform unei analize din 2007, consumul de alcool este asociat cu o rată mai mare de boli infecţioase.
Sursă foto: Shutterstock