Ce fructe să mănânci şi pe care să le eviţi în funcţie de cantitatea de zahăr pe care o conţin
Toate fructele conţin zahăr natural, aşa numita fructoză. În cantităţi mici, ea nu este periculoasă pentru organism . Iată care sunt fructele care au cel mai mare, dar şi cel mai mic conţinut de zahăr.
Topul fructelor bogate în zahăr
În fruntea clasamentului se află bineînţeles unele dintre cele mai dulci fructe,şi anume smochinele. Un castronel de smochine conţine 27 de grame de zahăr,aceeaşi cantitate care se regăseşte într-un baton de ciocolată. Totuşi,spre deosebire de acesta,smochinele sunt mai sănătoase deoarece au în compoziţia lor o doză ridicată de fibre şi potasiu.
Şi mango-ul ar trebui consumat cu moderaţie,întrucât o cană cu mango poate avea 23 de grame de zahăr. Nu ar trebui să-l excluzi de tot din dieta ta pentru că are multă vitamina A,esenţială pentru sănătatea ochilor. Şi în ceea ce priveşte strugurii este bine să ai grijă. Atât cei albi,cât şi cei roşii,au aproximativ 15 grame de zahăr la fiecare cană cu boabe. Limitează-te la un ciorchine pe zi şi vei beneficia din plin de puterea antioxidanţilor din conţinutul lor.
Topul fructelor sărace în zahăr
Pe primul loc este cremosul avocado. Întregul fruct are doar 1 gram de zahăr,dar multe grăsimi mononesaturate,care-ţi vor proteja sistemul cardiovascular. Ce ai spune să-ţi începi ziua cu o porţie de cereale în care ai pus o mână de merişoare.
Vei avea un mic dejun sănătos,întrucât o ceaşcă de merişoarea are doar 4 grame de zahăr. Dacă ţi se par prea acre merişoarele,poţi alege o mână de zmeură,care are 5 grame de zahăr la 200 de grame de fructe. În plus,ele conţin şi foarte multe fibre. Nici aromatele mure nu trebuie ocolite,ele având 7 grame de zahăr la o ceaşcă cu fructe proaspete.
Citeşte şi: