Ce obiceiuri de igienă te pot îmbolnăvi
Anumite excese în ritualurile de igienă zilnică dăunează mai mult decât fac bine.
Spălatul exagerat al mânilor dă dermatite
Dacă eşti obsedată de microbii pe care îi poţi lua de peste tot şi dacă îţi speli mâinile frecvent,folosind săpun bacterian,s-ar putea să scapi de germeni,dar să te alegi în schimb cu dermatite iritative sau eczeme,care favorizează instalarea infecţiilor. Studiile arată că un component al săpunurilor antibacteriene,triclosanul,pot afecta echilibrul hormonal. În plus,spălatul des usucă şi irită pielea mânilor. Folosirea produselor de igienă antiseptice e recomandată doar în caz de epidemii. Altfel,pentru igiena de zi cu zi,foloseşte săpunuri blânde,neutre,cu glicerină.
Duşurile frecvente provoacă iritaţii
Un duş pe zi,dimineaţa,este suficient,susţin dermatologii. Pentru copilaşi,o baie pe seară,cu apă călduţă,ajunge. Fiindcă pieleaeste acoperită de un strat fin,protector,alcătuit din lipide,care trebuie protejat.
Igiena intimă în exces duce la infecţii
Un studiu recent a constatat că riscul de vaginoză,o infecţie a vaginului cauzată de germenii anaerobi (care se dezvoltă în absenţa oxigenului) a fost de 40 % mai mare la femeile care făceau duşuri vaginale cel puţin o dată pe lună. Pentru a împiedica apariţia vaginozelor,nu folosi,pe termen lung,absorbante zilnice,care înlătură filmul hidrolipidic ce acoperă mucoasele. Spală-te cu săpunuri neutre sau cu produse dermatologice fără săpun.
Beţişoarele de curăţat urechile sunt periculoase
Curăţarea urechilor cu beţişoarele speciale nu este recomandată,fiindcă opreaţiunea se poate solda cu perforarea timpanului. Foloseşte mănuşa de baie sau pur şi simplu degetul mic pentru a curăţa canalul auricular. Poţi pulveriza şi produse pe bază de apă de mare,o dată pe săptămână – mai ales dacă urechea ta produce mult cerumen.