Ce rişti când nu dormi suficient. Iată de ce să ţii cont!

31 iulie 2015   Psihologie

Obişnuieşti să dormi foarte puţine ore pe noapte? Cercetările în domeniu arată că lipsa somului are consecinţe grave asupra sănătăţii.

Statisticile arată că majoritatea adulţilor nu se odihnesc suficient pentru a avea o sănătate optimă şi pentru buna funcţionare a creierului. În timp ce o persoană are nevoie să doarmă în medie 7-8 ore pe noapte,un adult se odihneşte aproximativ 6,5 ore,cu circa 20% mai puţin faţă de acum 40 de ani.

Stresul de la locul de muncă,stilul de viaţă alert şi fiindcă suntem înconjurate în permanenţă de ecranele computerelor,contribuie la lipsa noastră de somn. Iată de ce ar trebuie să încerci să dormi suficient noapte de noapte!

Vei simţi des că-ţi este foame

Hormonii grelina şi leptina au un impact enorm asupra echilibrului energetic şi a apetitului-grelina este „hormonul foamei“,care trimite semnale la creier pentru a te anunţa că ai nevoie de mâncare,şi leptina este responsabilă cu starea de saţietate.

Somnul afectează ritmurile de zi cu zi a hormonilor din corpul tău. Dacă pierzi două ore de somn în fiecare noapte există aproape o scădere de 15%  de leptină şi o creştere de 15% de grelină,ceea ce înseamnă îţi va fi mult mai foame ca de obicei,dar corpul tău se va simţi mai puţin sătul după ce mănânci.

Nu vei vedea la fel de multe rezultate de la antrenamente

Crezi că poţi să faci mişcare zi de zi pe mai puţin de şase ore de somn? Gândeşte-te încă o dată. Dacă dormi mai puţin de şase ore pe noapte există riscul apariţiei inflamaţiilor în organism,care te vor împiedica să te recuperi aşa cum trebuie după ce faci mişcare. Inflamaţiile articulare şi musculare vor face să resimţi durere şi,desigur,te vei simţi mai obosită.

Pielea ta va îmbătrâni mai repede

Pe lângă faptul că te va cuprinde senzaţia de oboseală,vei arăta obosită! Suntem obişnuite să vedem pungile de sub ochi după ce nu dormim o noapte,dar somnul insuficient zi de zi afectează elasticitatea pe termen lung a pielei. Când dormi puţin,corpul este mai stresat şi favorizează creşterea nivelului de cortizol şi descompunerea proteinelor ​​de colagen. Colagen mai puţin înseamnă mai multe linii fine şi riduri pe piele.

Îţi afectează memoria

Din păcate,cafeaua neagră nu te va ajuta să te recuperezi pe cât ai vrea după o noapte agitată.  Somnul insuficient îţi poate afecta memoria,spun specialiştii. Studiile arată că,în ciuda faptului că bei cafea în încercarea de a te trezi,lipsa somnului îşi va pune amprenta pe memoria ta.

Mai multe