Ce să consumi de sărbători fără să te îngraşi

20 decembrie 2014   Psihologie

Dacă tot se apropie sărbătorile, este bine să nu exagerezi cu mâncarea pentru a nu te îngrăşa, dar şi pentru a nu suferi de disconfort chiar în toiul festivităţilor.

Nutriţioniştii spun că trebuie să fim puţin mai selectivi cu ce punem pe masă de sărbători şi să ne bucurăm de alimentele preferate,dar să le alegem pe cele sănătoase.

Biscuite cu zahăr versus turtă dulce

Biscuiţii cu zahăr conţin mult mai mult unt decât turta dulce. Pentru că un biscuite are 120 de caloriişi mult mai multe grăsimi faţă de turta dulce,nutriţioniştii recomandă consumul de turtă dulce.

Vin fiert versus cidru

Vinul rosu este bogat în resveratrol,un fitochimic cu proprietati antiinflamatoare puternice care ajută la protejarea împotriva bolilor de inimă şi poate reduce chiar riscul apariţiei cancerului. Vinul fiert este aromatizat cu scorţişoară,cuişoare şi citrice (bogate în antioxidanţi). Spre deosebire de cidru,vinul fiert conţine mai puţin zahăr.

Şuncă prăjită versus curcan la cuptor

Şunca este bogată în conservanţi şi sare,85 de grame având 875 de mg de sare,spre deosebire de curcanul gătit la cuptor care,pentru aceeaşi cantitate conţine doar 400 mg de sare. Atunci când mănânci carne de curcan,consumă carnea fără piele,pentru a reduce din aportul caloric şi cel de grăsimi.

Lichior de ouă versus ciocolată caldă

Lichiorul de ouă se obţine din gălbenuşuri,smântână şi zahăr şi are 300 de calorii,spre deosebire de ciocolata caldă care are doar 150 de calorii. Nutriţioniştii recomandă să prepari ciocolata caldă cu cacao,deoarece acesta conţine compuşi care cresc fluxul de sânge la creier,scade tensiunea arterială şi îmbunătăţeşte starea de spirit.

Bomboane bastonaş versus jeleuri

Specialiştii spun că ai nevoie de o lungă perioadă de timp pentru a mânca o bomboană bastonaş,în timp ce poţi să mănânci un pumn de jeleuri în câteva minute. Mai mult,bomboanele au doar 50 de calorii,în timp ce jeleurile au 110 calorii.

Mai multe