Ce se întâmplă în corpul tău când mergi
Te gândeşti serios să începi un program de exerciţii fizice? Dacă este aşa, poţi începe cu mersul pe jos. Fiecare pas îţi va aduce beneficii din cap până-n picioare.
Corpul tău arde grăsimi
Organismul este ca o maşinărie cu două rezervoare de combustibil. Primul rezervor este reprezentat de acizii graşi. Al doilea rezervor conţine carbohidraţi. Atunci când face mişcări la o intensitate scăzută,corpul arde grăsimilepentru energie. Pe măsură ce creşte intensitatea exerciţiilor,organismul utilizează carbohidraţi. Mersul pe jos este considerat a fi un exerciţiu de intensitate mică,ideal pentru arderea grăsimilor. Când te plimbi,80% din energie este alimentată de grăsimi şi 20% de carbohidraţi. Un studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Tennessee arată că femeile care obişnuiesc să meargă mult pe jos au mai puţină grăsime corporală decât cele care nu fac asta.
Oasele devin mai puternice
După vârsta de 30 de ani,oaseleîncep să se subţieze. Mişcarea zi de zi este bună împotriva degenerării osoase,o afecţiune denumită osteoporoză. Un studiu realizat recent arată că femeile care sunt la menopauză şi merg pe jos zi de zi,30 de minure,au un risc redus de a face fracturi de şold.
Eşti mai fericit
Mersul pe jos eliberează endorfine. Aceste substanţe chimice puternice cresc senzaţiile de plăcere şi bunăstare,fiind adevărate antidepresive naturale. Mai mult,acestea relaxează şi ameliorează durerea.
Un studiu efectuat de cercetători de la Universitatea de Stat din California a arătat că oamenii care merg mult pe jos au perspective mai clare asupra vieţii. Cercetătorii au evaluat rezultatul mersului pe jos la 37 de adulţi,pe o perioadă de trei săptămâni. Fiecare participant a purtat un pedometru pentru a le urmări paşii. La sfârşitul fiecărei zile,subiecţii au completat chestionare,pentru a evalua starea lor de spirit şi stima de sine. Majoritatea celor care au mers pe jos au spus că sunt mai fericiţi.