Ce substanţe din legume se păstrează mai bine prin gătire

23 decembrie 2014   Psihologie

Anumite substanţe nutritive din legume se păstrează mai bine prin gătire. Cantitatea de compuşi benefici depinde însă şi de modul în care le prepari!

 Carotenoizii din legume se păstrează mai bine prin fierbere 

Prin gătire,anumite legume– morcovi,spanac,asparagus,varză,ardei gras,dovlecei – furnizează organismului mai multe substanţe antioxidante,de tipul carotenoizilorşi acidului ferulic,decât atunci când leguma e consumată crudă. Studii ştiinţifice arată că fierberea sau gătirea la abur a legumelor mai sus menţionate păstrează mai bine substanţele nutritive,decât atunci când prăjeşti ingredientele respective. În schimb,toate procedeele de gătire duc la pierderi semnificative ale vitaminei C din legume.

Prin gătirea spanacului,compuşii săi nutritivi sunt mai uşor de absorbit în organism. Aceşti compuşi sunt calciul,fierul,magneziul,luteina,betacarotenul. Cantitatae de calciu absorbită de organism se triplează atunci când consumi spanac fiert,arată specialiştii.

Licopenul din roşii e mai mare

Consumate crude,roşiile oferă organismului doar 4 % din cantitatea totală de licopen conţinută.  Licopenul este un antioxidant puternic,care previne apariţia bolilor cardiovasculare şi a cancerului. Roşiile gătite,în schimb,oferă o cantitate mult mai mare din acest compus benefic.

Toxinele din ciuperci dispar prin gătire

Majoritatea ciupercilor sunt greu de digerat,atunci când sunt consumate crude. Ciupercile au o structură celulară foarte dură. Prin gătire,se eliberează substanţele lor nutritive,care sunt mai uşor de asimilat. În plus,procesul de gătire eliberează toxinele pe care le-ar putea conţine.

Mai multe