Ce trebuie să ştii despre cistită
Fiecare femeie s-a confruntat cu cistita cel puţin o dată în viaţă. Această infecţie a tractului urinar inferior, manifestată prin inflamaţia mucoasei vezicii urinare, este destul de păcătoasă, mai ales dacă nu este tratată în mod corespunzător.
Care sunt factorii favorizanţi?
„Spre deosebire de bărbaţi,femeile au uretra mai scurtă,fapt care facilitează contaminarea vezicii urinare cu germeni ascensionaţi pe traiectul uretrei de la nivelul vaginului sau al anusului”,afirmă Dr. Bogdan Mureşan,medic ginecolog în cadrul Clinicii Obstetrică-Ginecologie II "Dominic Stanca'' (Cluj-Napoca).
De asemenea,printre factorii favorizanţi se numără şi sarcina (prin scăderea tonusului muscular al vezicii urinare indusă de progesteron) şi diabetul (odată cu această afecţiune se dezvoltă un mediu propice de dezvoltare a bacteriilor datorită nivelului crescut de glucoză din urină).
Simptome frecvente
-Senzaţie imperioasă de a urina;
-Micţiuni frecvente şi în cantitate redusă;
-Senzaţie de usturime la urinat cu durere intensă imediat dupa micţiune;
-Schimbarea culorii şi a mirosului urinii,până la apariţia hematuriei (sânge în urină);
-Durere în etajul abdominal inferior;
Sfaturi utile
-Evită lenjeria sintetică;
-Efectuează corect toaleta intimă;
-Evită contactele sexuale ocazionale neprotejate;
-Consumă o cantitate mare de lichide (minimum 2l pe zi);
Cum o tratăm?
Medicul ginecolog subliniază că este extreme de important să tratăm corect şi complet infecţiile tractului urinar,pentru a preveni posibilele complicaţii. Este contraindicată automedicaţia!
„Tratamentul va fi instituit de specialistul urolog în funcţie de rezultatul uroculuturii şi al antibiogramei, evitându-se astfel apariţia rezistenţei germenilor la antibiotic şi a infectiilor urinare cronice şi recurente (frecvente)”,conchide Dr. Bogdan Mureşan.