Cele mai bune alimente care ţin colesterolul sub control
Vital pentru organism, colesterolul are ca funcţii principale sintetizarea unor hormoni, producerea acizilor cu ajutorul cărora funcţionează bila, metabolizarea carbohidraţilor.
Un nivel ridicat de colesterol „rău“ (LDL) poate provoca atac de cord sau accident vascular celebral,pentră că el se depune în artere,ducând la arteroscleroză. O valoare mare a colesterolului HDL este considerată bună pentru că împiedică depunerile de calcar pe pereţii vaselor de sânge. Din fericire,poţi ţine colesterolul sub control prin alimentaţie.
Fulgi de ovăz
Pentru a-ţi scădea şi ţine sub control colesterolul,fă anumite schimbări în alimentaţia de la micul dejun. Două porţii de fulgi de ovăz consumate în fiecare dimineaţă reduc colesterolul „rău“ (LDL),cu 5,3%,în numai 6 săptămâni. Secretul stă în beta-glucan,o substanţă din fulgii de ovăz care absoarbe colesterolul LDL.
Citeşte şi:Probleme cu colesterolul? Scapă natural de această grijă
Somon şi peşte gras
Acizii graşi Omega-3 au proprietatea de a ţine la distanţă bolile de inimă şi demenţa. Dar ei mai au un atu:scad colesterolul LDL. Potrivit unei cercetări efectuată de cercetătorii de la Universitatea Loma Linda,SUA,grăsimile Omega-3,care se găsesc în somon,sardine,hering,pot mări colesterol bun cu 4%.
Fructe oleaginoase
Dacă eşti în căutarea unor alimente sănătoase care să fie consumate ca gustare şi care scad nivelul de colesterol,îţi spunem noi care sunt acestea. Într-un studiu publicat în „American Journal of Clinical Nutrition“ oamenii de ştiinţă au descoperit că celor care mănâncă 10 nuci întregi,6 zile pe săptămână,1 lună,li se scade nivelul colesterolului total cu 5,4% şi a colesterolului LDL cu 9,3%. Migdalele şi caju sunt şi ele recomandate.
Citeşte şi:Greşelile de la micul dejun care te îngraşă
Fasole
Cercetătorii de la Arizona State University au descoperit că adăugând o jumătate de ceaşcă de fasole în supă reduci colesterolul total,inclusiv LDL,cu până la 8%. Cheia beneficiilor acestui aliment îl reprezintă fibrele,despre care oamenii de ştiinţă spun că încetinesc viteza şi cantitatea de absorbţie a colesterolului din anumite alimente.