Cele mai bune grăsimi care scad colesterolul
Grăsimile bune au un rol important în funcţionarea organismului, motiv pentru care ar trebui să se regăsească în mesele de zi cu zi. În timp ce unele grăsimi rele prezintă un risc mare de boli cardiovasculare, cele bune protejează inima.
O sursă importantă de acizi graşi esenţiali,grăsimile sunt bogate în vitamine liposolubile şi ajută la scăderea colesterolului rău.
Savurează un vin roşu,în loc de cocteiluri
Roşii,albastre sau verzi,cocteilurile arată tentant,dar aceste băuturi sunt pline de calorii. Prin urmare,ar fi bine să le eviţi. În schimb,poţi savura un pahar de vin roşu,pentru că este plin de antioxidanţi ce previn apariţia mai multor tipuri de cancer. În plus,în acest tip de vin se găsesc saponine,care ajută la scăderea colesterolului rău (LDL). Dar aportul de vin roşu ar trebui să fie limitat. Asociaţia Americană pentru Sănătatea Inimii recomandă limitarea aportului de vin roşu zilnic la două pahare,pentru bărbaţi,şi un pahar,pentru femei.
Uleiuri de gătit care scad colesterolul rău
Toate uleiurile şi grăsimile au unele beneficii pentru sănătate. Aşa că nu ar trebui să te limitezi la folosirea unui singur tip de uleisau grăsime pentru gătit. Specialiştii spun că ar trebui să urmezi regula de rotaţie a uleiurilor. De exemplu,într-o lună,foloseşte doar ulei de floarea-soarelui şi în luna următoare ulei de muştar. Uleiurile de gătit care scad colesterolul sunt cel de măsline,de rapiţă,de susan şi de muştar. Uleiuri de calitate sunt şi cele de avocado şi de nuci.
Grăsimile mononesaturate sunt cele mai sănătoase grăsimi
Există două tipuri de colesterol – cel care blochează arterele,cunoscut sub numele de colesterol rău (LDL) şi cel care trasportă trigliceridele la ficat,pentru excreţie,cunoscut sub numele de colesterol bun (HDL).
Grăsimile mononesaturate reduc colesterolul sangvin total,dar menţine colesterolul bun în limite normale,reducând riscul apariţiei bolilor de inimă. Uleiul de măsline conţine 75% grăsimi mononesaturate. Astfel de grăsimi se mai găsesc şi în nucile de macadamia (80%),avocado (71%),migdale (70%),ulei de canola (59%),arahide şi ulei de arahide (46%).
Evită să găteşti cu unt
Untulşi ghee sunt surse mari de colesterol rău (LDL),motiv penrtu care medicii recomandă evitarea gătirii cu aceste alimente. Ele cresc riscul de boli de inimă. Pentru a preveni acest lucru,indicat este să foloseşti la gătit uleiuri vegetale,cum sunt cel de soia,de susan,de canolă,de măsline,de muştar etc.