Cele mai bune surse de proteine vegetale

24 aprilie 2018   Psihologie

Ştiaţi că organele, ţesuturile, muşchii şi hormonii sunt făcuţi din proteine? Proteina găsită în alimente este folosită de fiecare parte a corpului pentru a se dezvolta, a creşte şi a funcţiona corespunzător. Proteinele sunt implicate în aproape toate funcţiile corpului, motiv pentru care este important să consumi alimente bogate în proteine în fiecare zi, la fiecare masă, pentru a preveni deficienţa.

Proteinele vegetale se găsesc într-o mare varietate de alimente, iar unele dintre cele care conţin această substanţă nutritivă sunt:

Iaurtul

Acest produs lactat este bogat în proteine, calciu, riboflavină, vitamina B6 şi vitamina B12. Se spune că reduce riscul de hipertensiune arterială.

Brânza de vaci

Brânza de vaci este bogată în substanţe nutritive precum calciu, proteine, vitaminele A, B12, sodiu şi carbohidraţi. Prin consumul ei poate fi redus riscul de cancer mamar. De asemenea, stimulează metabolismul şi, implicit, procesul de pierdere în greutate.

Laptele

Bogat în proteine, calciu, carbohidraţi, vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C, D, E, vitamina K, minerale, laptele creşte nivelul de energie şi este necesar pentru sănătatea oaselor.

Laptele de soia

Unul dintre cele mai importante surse de proteine vegetale este laptele de soia. Bogat în proteine, proteine, fibre dietetice, vitamine, minerale, calciu, se spune despre laptele de soia că reduce nivelul ridicat de colesterol rău.

Lintea

Bogată în substanţe nutritive precum proteine, fibre dietetice, folat, magneziu şi fier, lintea previne bolile cardiovasculare.

Fasolea

Aproape toate tipurile de fasole sunt surse importante de proteine, fibre solubile, carbohidraţi complecşi, folat şi fier. Toate aceste substanţe nutritive menţin sub control nivelul de colesterol rău.

Untul de alune

Untul de alune conţine proteine, fibre dietetice, vitaminele B3, B5,B6 şi E şi minerale precum mangan, fosfor, zinc şi cupru.

Tofu

Considerat alimentul cu cel mai mare conţinut proteic vegetal, tofu conţine şi aminoacizi, fier şi calciu. Toate aceste substanţe ajută la scăderea colesterolului rău (LDL) şi creşte densitatea minerală osoasă.

Mazărea

Boabele verzi şi mici conţin o cantitate mare de proteine şi vitaminele A şi C. Aceste substanţe nutritive menţin inima sănătoasă şi previn mai multe tipuri de cancer.

Fulgii de ovăz

Bogaţi în fibre, proteine, fier, magneziu, calciu, fulgii de ovăz reduc risucul de boli cardiovasculare, întăresc sistemul imunitar şi menţin sub control nivelul de zahăr din sânge.

Seminţele de dovleac

Seminţele de dovleac sunt surse de proteine, minerale, zinc, fibre dietetice, vitamine şi antioxidanţi. Toate acestea ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge şi a tensiunii arteriale.

Mai multe