Cercetătorii au descoperit noi beneficii ale consumului moderat de cafea
Persoanele care consumă în mod constant cafea, dar în cantităţi moderate, au un risc cu 54% mai mic de a suferi de diabet, potrivit cercetătorilor greci.
Pe durata studiului care s-a desfăşurat pe o perioadă de 10 ani,participanţii au completat un chestionar şi au răspuns mai multor întrebări ce vizau regimul alimentar,oferind astfel informaţii inclusiv despre consumul lor zilnic de cafea.
Un consum mai mic de 1,5 ceşti de cafea pe zi a fost considerat superficial,iar un consum de peste 1,5 ceşti de cafea pe zi a fost considerat "obişnuit". Eşantionul de voluntari a cuprins 816 consumatori superficiali,385 consumatori "obişnuiţi" şi 239 persoane care nu consumau deloc această băutură.
Participanţii au efectuat,de asemenea,teste sangvine,pentru a evalua nivelul markerilor proteici ai inflamaţiilor. Testele sangvine au măsurat şi concentraţiile de antioxidanţi,care indică abilitatea organismului de a neutraliza "radicalii liberi",structuri moleculare care au potenţialul de a vătăma celulele.
După 10 ani,191 persoane au dezvoltat diabet-13% dintre bărbaţii şi 12% dintre femeile din grupul iniţial de voluntari. Participanţii care au raportat cel mai mare consum de cafea au prezentat cel mai mic risc de diabet.
Consumatorii de cafea "obişnuiţi" au prezentat un risc de diabet cu 54% mai mic în comparaţie cu persoanele care nu beau deloc cafea,chiar şi după eliminarea din ecuaţie a altor factori de risc,precum fumat,hipertensiune,prezenţa diabetul în istoricul medical familial şi consumul de băuturi energizante,au precizat autorii acestui studiu,care a fost publicat în European Journal of Clinical Nutrition.
Concentraţiile de amiloid seric,unul dintre markerii inflamatori din sânge,par să explice unele dintre legăturile dintre cafea şi diabet. Consumul ridicat de cafea este asociat cu concentraţii mici de amiloid seric.
Studiul a fost realizat pe o durată de 10 ani şi pe un eşantion de peste 1.300 de persoane cu vârste de peste 18 ani.