Chimicalele din alimente care te pot îngrăşa

15 mai 2015   Psihologie

Ai un regim alimentar sănătos, dar chiar şi aşa nu reuşeşti să scapi de niciun kilogram în plus? Noi cercetări arată că anumite substanţe chimice care se găsesc în alimentele aparent sănătoase, cum sunt carnea slabă, peştele, fructele şi legumele, pot fi vinovate de faptul că nu slăbeşti.

„Aceste toxine perturbă funcţionarea hormonilor şi modifică tranzitul intestinal,cauzând un dezechilibru al bacteriilor bune şi rele“,spune medicul Patricia Salber. Dezechilibrul poate duce la indicii pe care le confunzi cu foamea,un metabolism somnoros şi o creştere a celulelor adipoase şi a depozitelor de grăsimi,toate contribuind la creşterea în greutate. În plus,aceste toxine pot creşte riscul de boli de inimă,diabet şi colesterol ridicat.

Bisfenol-A (BPA)

Acest compus organic se întâlneşte cu precădere în alimentele şi băuturile ambalate în recipiente din plastic. Într-un studiu recent publicat în revista „Nature“,epidemiologi de la Harvard şi de la Universitatea Brown au comparat nivelurile de BPA din urina a 1.000 de femei din SUA care au crescut în greutate în ultimii 10 ani. Femeile cu cele mai ridicate niveluri de BPA au spus că s-au îngrăşat cel mai mult în urmă cu jumătate de an,spre deosebire de persoanele de sex feminin la care s-au descoperit niveluri scăzute de BPA. Alte studii arată că acest compus organic poate accelera apariţia celulelor adipoase,perturba funcţionarea corectă a pancreasului şi cauza rezistenţă la insulină,toate acestea ducând la obezitate. Pentru a ţine la distanţă aceste neplăceri,evită să cumperi alimente conservate,cum sunt conserve de roşii şi tonul.

Triflumizolul

Un studiu publicat în revista „Environmental Health Perspectives“ arată că triflumizolul,un fungicid frecvent utilizat în culturile alimentare,mai ales în cele cu frunze verde,poate favoriza  creşterea în greutate. Optează pentru fructele şi legumele bio.

Emulgatorii

Aceste substanţe chimice sunt adăugate în alimentele procesate pentru a le îmbunătăţi textura. Un studiu recent publicat în revista „Nature“ arată că emulgatorii au un impact negativ asupra tranzitulu intestinal,conducând la un dezechilibru bacterian care poate duce la apariţia sindromului metabolic. Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Georgia spun că emulgatorii nu numai că declanşează obezitatea la animale,dar,poate să favorizeze apariţia unor boli intestinale,cum este colita (o inflamaţie a mucoasei colonului,care poate provoca dureri abdominale şi diaree).

Antibioticele şi hormonii din carne

Când carnea este tratată cu antibiotice şi cu hormoni,există riscul să te îngraşi. Într-un studiu recent,cercetătorii de la Universitatea din New York au descoperit că la şoarecii expuşi la cantităţi comparabile de antibiotice nivelul de celule T a scăzut considerabil. Acest lucru afectează nu numai funcţia imună,ci duce şi la obezitate.

Mai multe