Condimentele alungă neplăcerile de sezon

2 mai 2012   Psihologie

Durerile de cap sau cele menstruale îţi strică ziua? Schimbările bruşte de temperatură îţi dau ameţeli? Nu te îngrijora! Te vei simţi mai bine dacă vei încerca tincturile sau ceaiurile din condimente aromate!

Dau mâncărurilor savoare şi un aspect plăcut. Şi nu numai! Aromatele condimente precum rozmarinul,busuiocul,pătrunjelul,leuşteanul şi tarhonul pot deveni ceaiuri sau tincturi capabile să ţină boala la distanţă. Mai mult,luate cu măsură pot fi folosite ca adjuvant (cresc acţiunea medicamentelor) în anumite tratamente. Vei fi uimită să afli câte calităţi terapeutice au!

Busuiocul,remediu împotriva durerilor

Pe vremea romanilor,busuiocul era considerată o plantă magică,fiind denumită “iarba dragostei şi a fertilităţii” (o femeie care dormea cu o rămurică de busuioc la piept rămânea însărcinată mai uşor). Dar tot de atunci i-au fost probate calităţile terapeutice. Pentru cistite,ca antiinflamator,se bea câte trei căni de ceai neîndulcit,timp de două săptămâni,dintr-o linguriţă de frunze mărunţite. Calmează durerile. Iar dacă te-a prins răceala de la curent poţi încerca aceeaşi reţetă!

Tarhonul stimulează digestia

Consumat în mâncăruri,tarhonul,condiment cu gust iute-răcoritor,stimulează pofta de mâncare şi digestia datorită uleiurilor volatile. Pentru regenerarea ficatului poţi face o cură de ceai de tarhon dintr-o linguriţă de frunze uscate şi mărunţite,la o cană de apă clocotită. Se beau trei căni pe zi,timp de două săptămâni. Pentru durerile de cap sau cele reumatice poţi face frecţii cu un macerat preparat din două linguri de frunze şi o jumătate de pahar de oţet de vin. Se acoperă şi se lasă 8-10 zile la loc întunecos. Se pot face frecţii de două ori pe zi.

Pătrunjelul este detoxifiant

Puternic vitaminizant şi mineralizant,anticanceros,afrodisiac (seminţele conţin substanţe care amplifică erotismul,stimulează trăirile şi apetitul sexual) şi detoxifiant, pătrunjelul este o plantă care ajută şi la reglarea ciclului mentrual. O capsulă de trei ori pe zicu ulei esenţial de pătrunjel (se găsesc în farmacii sau la plafar),timp de trei zile te ajută să scapi şi de dureri,moleşeală şi de starea de indispoziţie. Sau poţi prepara un decoct din seminţe de pătrunjel la  un litru de apă. Se fierb cinci minute şi apoi se lasă la răcit 15 minute. Poţi bea câte o ceaşcă înainte de masa de prânz şi seară.

Rozmarinul alungă febra

Cu un miros plăcut,rozmarinul este o plantă apreciată încă din Antichitate împotriva răcelilor şi a strărilor febrile cauzate de acestea (se prepară o infuzie dintr-o linguriţă de frunze uscate la o cană de apă fiartă şi se bea de trei ori pe zi). Dacă presiunea atmosferică îţi dă o stare de moleşeală şi ameţeală atunci poţi încerca un vin tonic,din două sute de grame de frunze la 100 ml de vin. Se pune dopul la sticlă şi se ţine la întuneric 5-6 zile. Se strecoară şi se poate bea câte un păhărel zilnic.

Leuşteanul previne depresia

Ai trecut printr-o perioadă stresantă? Te ajută tinctura de leuştean. Aceasta calmează şi previne depresiile. Se prepară din cinci linguriţe de funze uscate şi mărunţite care se pun la macerat 10 zile în acool alimentar. Poţi lua de două-trei ori pe zi din aceasta tinctură,câte 20-25 de picături (le poţi doza cu pipeta). Pentru grăbirea vindecării arsurilor solare poţi încerca şi cataplasmele cu leuştean. Acesta se aplică direct pe zonele afectate.

Mai multe