Consumul de roşii previne atacurile cerebrale

10 octombrie 2012   Psihologie

Roşiile conţin licopen, un puternic antioxidant care are numerose beneficii asupra organismului. Un studiu finlandez arată că licopenul prezent în roşii reduce riscul de accident vascular cerebral.

Cercetarea arată căpersoanele care au în sânge un nivel ridicat de licopen prezintă cu 55% mai puţine riscuri de a suferi un accident vascular cerebral. La studiu au participat 1.031 de bărbaţi,cu vârste cuprinse între 46 şi 65 de ani.

Nivelul de licopen din sânge a fost măsurat la începutul studiului,iar participanţii au fost monitorizaţi,în medie,timp de 12 ani,timp în care 67 dintre ei au suferit un accident vascular cerebral.

"Studiul vine să sublinieze virtuţile unui regim alimentar bogat în fructe şi legume care poate diminua riscul de accident cerebral",subliniază Jouni Karppi de la Universitatea din Finlanda,din Kuopio,principalul autor al studiului.

Cercetătorii au analizat şi nivelurile de alţi antioxidanţi prezenţi în sânge-alfacaroten,betacaroten,alfatocoferol (o formă de vitamina E) şi vitamina A (retinol),însă nu au găsit nicio asociere între nivelul acestora şi diminuarea riscurilor de accident cerebral.

Mai multe