Cum combini corect alimentele

30 decembrie 2014   Psihologie

Ţi-a intrat deja în obicei ca seara să arunci repede o friptură în tigaie şi să faci nişte cartofi prăjiţi? Dacă pregăteşti şi o salată, poate ai mai avea şanse la o digestie cât de cât uşoară, însă dacă adaugi la meniu un paharcu băutură carbogazoasă şi un desert, stomacul tău va fi foarte nemulţumit!

Sunt puţine combinaţiile din farfurie,de altfel gustoase,care să fie şi cele mai sănătoase. Ai auzit probabil de multe ori că,dacă ne dorim un organism sănătos,alimentele trebuie combinate după nişte reguli stricte. Toată energia noastră se obţine din „materia primă“ pe care ne-o oferim zi de zi şi pe care sistemul nostru digestiv,şi nu numai el,trebuie s-o proceseze la nivel optim.

La ce să fii atentă

Mulţi specialişti susţin în mod repetat că o alimentaţie sănătoasă,la care adăugăm puţin sport şi odihnă,atât cât este necesar,ajută la prelungirea vieţii şi la îmbunătăţirea calităţii ei. Vei spune că bunicii tăi nu se ţineau de tot felul de reguli şi au trăit mult şi bine. Posibil,doar că nu suntem toţi la fel şi în timp ce unii pot să suporte uşor tot felul de combinaţii alimentare,alţii nu pot face asta. Indicat ar fi să mănânci cât mai puţine alimente amestecate la o masă şi să eviţi din alimentaţie acele combinaţii care ţi s-au dovedit nepotrivite – ţi-au provocat indigestie,crize de bilă,balonări sau modificări ale tranzitului. Valabil şi pentru cei dragi din familie,de al căror regim alimentar tot tu te ocupi. 

Învaţă treptat să mănânci sănătos

Obiceiurile nu se schimbă peste noapte,aşa că ai răbdare şi nu te stresa mâncând cu lista în faţă. Încearcă încetul cu încetul să reţii care sunt asocierile alimentelor potrivite şi să ţii cont de ele. La început,este suficient dacă reuşeşti să reduci numărul greşelilor şi să treci peste uşoara senzaţie de foame pe care ţi-o dă o masă mai puţin copioasă. Acestea fiind spuse,hai să vedem împreună ce NU este recomandat în privinţa combinaţiilor alimentare.

1.     Nu e bine să combini proteinele animale cu cele bogate în amidon sau două alimente concentrate la o masă. Aşadar nu carne,brânzeturi sau ouă amestecate cu paste fierte,pâine,cartofi,orez,leguminoase etc.

2.     Nu bea apă în timpul sau imediat după masă,fiindcă sucul gastric se dilueză şi digestia se face mai lent.

3.     Nu e bine să combini fructele acide (citricele,merele,etc) cu fructele dulci (banane,pere,etc). Salatele de fructe,oricât de pline de vitamine ar fi,pot fi greu de digerat pentru unele persoane. Prin urmare,aceste fructe se mănâncă separat,nu combinate.

4.     Dacă-ţi place laptele,nu uita că este cel mai bine să-l consumi pe stomacul gol,neasociat.

5.     Alunele şi nucile nu se combină cu alte alimente. Atenţie la berea ce se consumă cu alune!

6.     Nu e bine să pui în farfurie citrice atunci când ai mâncat paste,cartofi,orez,adică alimente bogate în amidon.

7.     Evită să consumi (prea des!) dulciuri la masă.

8.     Pepenele se consumă singur. O masă de pepene galben sau verde este un adevărat deliciu.

9.     Nu combina două proteine la aceeaşi masă. Acest lucru este valabil şi pentru două tipuri de carbohidraţi.

10. Nu amesteca roşii,oţet sau suc de lămâie cu carbohidraţi.

Ce alimente poţi să amesteci la masă

Proteinele animale cu legume verzi şi bogate în apă.

Grăsimile cu legume uşoare.

Alimentele bogate în amidon,adică orez,pâine,paste fierte,porumb cu leguminoase,năut,fasole,mazăre,etc.

Alimente bogate în proteine-iaurt,ouă,peşte,carne roşie şi brânză cu alimente neutre-legume,seminţe,ulei de măsline,verdeţuri,salate.

Alimente bogate în amidon-paste,cartofi,orez cu alimente neutre-salate,seminţe,smântână,etc.

Mai multe