Cum combini sănătos alimentele?

24 martie 2011   Psihologie

Ştii, desigur, că în natură nu există alimente care să conţină toate vitaminele şi mineralele de care ai nevoie. Iată un motiv important ca să înveţi să le combini corect în meniul zilnic.

Arta de a combina alimentele pentru o alimentaţie cât mai variată şi mai echilibrată este singurul secret al dietei sănătoase. „Disocierea alimentelor a fost inventată de nutriţionişti pentru persoanele care vor strict să slăbească,mâncând o cantitate mare de alimente.

Motivul? Metabolismul normal nu ştie să proceseze unele alimente,în absenţa altora”,explică medicul nutriţionist Mihaela Bilic. Vorbind despre alimentaţie echilibrată:„Da,se poate spune că unele combinaţii de alimente se completează reciproc,astfel încât valoarea nutriţională creşte.”Nicio zi fără lactate

Alimentaţia femeilor are nevoie de mai multe lactate,decât cea a bărbaţilor. „De obicei,femeile sunt predispuse la carenţă de calciu şi,deci,la osteoporoză. Minimum jumătate de litru de lapte sau de iaurt pe zi te poate proteja de acest pericol”,spune dr. Mihaela Bilic.

Aşadar,la micul dejun,nu trebuie să-ţi lipsească lactatele cu cereale integrale. Acestea îţi dau energie şi te ajută să duci la bun sfârşit activităţile cotidiene. O salată de fructe este,de asemenea,o alegere inspirată,deoarece asigură o plajă mare de nutrienţi.

Pâinea prăjită cu unt (două-trei felii sunt de ajuns) şi un ou fiert moale (preparat în acest fel îşi păstrează vitaminele) cu brânză de vaci şi cu legume proaspete sunt combinaţii simple şi foarte sănătoase.

Garnitura completează meniul

Alimentele bogate în proteine sunt destul de sărace în minerale,glucide şi în carbohidraţi,elemente importante pentru buna funcţionare a organismului. „De aici,a venit ideea de a pune lângă carne o garnitură,ca să dai mâncării tocmai ce-i lipseşte”,spune doctorul nutriţionist.

Astfel,garnitura (trei-patru linguri sunt de ajuns) de conopidă,cartofi,orez sau de fasole completează perfect o mâncare de peşte,pui sau de viţel (alimente bogate doar în proteine). Mai mult,de la masa de prânz nu trebuie să-ţi lipsească ciorba. E un aliment complet şi uşor,dacă pe lângă legume,adăugăm paste făinoase şi carne.

La fel de hrănitoare sunt şi salatele (din ciuperci,frunze de spanac,roşii,cubuleţe de pâine prăjită ş.a.),în care ai pus o lingură de ulei. „Unele vitamine şi minerale se absorb mai bine în prezenţa grăsimii. La rândul ei,vitamina C din zeama de lămâie ajută la absorbţia fierului din alimente (ficatul,carnea de vită,frunzele de spanac,broccoli)“,mai spune dr. Bilic.

Fără paste făinoase după ora 18:00

După ora 18:00,metabolismul scade. De aceea,ar trebui să renunţăm la carbohidraţi (pâine,paste făinoase cu sos,pizza,orez,cartofi,prăjituri,fructe precum merele sau bananele). Motivul? Energia pe care ne-o oferă nu mai este consumată ca-n timpul zilei şi,astfel,apar depozitele de grăsime. Poţi mânca,în schimb,o supă de pui sau o bucată de peşte gătită la cuptor (este mai uşor de digerat).

Bine de ştiut

În toate legumele şi fructele,există o serie de substanţe care nu se pot regăsi în suplimentele alimentare. De aceea,este bine să consumăm cât mai multe fructe şi legume. Licopenul din roşii şi grepfrut,de pildă,are capacitatea de a ajuta pielea să se apere de efectele îmbătrânirii. De asemenea,dacă consumăm roşiile în salată cu ulei,licopenul se absoarbe mai bine în organism.

Mai multe