Cum descoperi adevăratele prietene
Se pune întrebarea, care sunt relaţiile care durează cel mai mult, chiar şi din adolescenţă şi de ce. Răspunsul la această întrebare poate fi la fel de relevant şi pentru cele care se întreabă cum descoperi adevăratele prietene.
Se spune că perioada adolescenţei este perioada propice pentru a-ţi face prieteni. Cu toate acestea,mai mult de jumătate din prieteniile formate în această perioadă nu rezistă nici măcar până în următorul an şcolar. Dacă ai trecut prin asta,ştii foarte bine că sunt puţine prieteniile care durează din perioada şcolii generale sau liceu.
Aşadar,se pune întrebarea,care sunt relaţiile care durează cel mai mult,chiar şi din adolescenţă şi de ce. Răspunsul la această întrebare poate fi la fel de relevant şi pentru cele care se întreabă cum descoperi adevăratele prietene.
Cum descoperi adevăratele prietene – „cine se aseamănă,se adună”
Unstudiurecent şi-a propus să cerceteze sute de tineri din clasele a şaptea în legătură cu prieteniile lor. În fiecare an,din clasa a VII-a în clasa a XII-a,elevii erau întrebaţi cu privire la prieteniile lor. Rezultatele au arătat ceva foarte interesant,doar 25% din prieteniile din clasa a VII-a au durat în următorul an şi doar 1% din ele au rezistat până în clasa a XII-a.
În plus,cercetătorii acestui studiu au urmărit dacă asemănarea dintre elevi a corespuns cu prieteniile care au durat. Multe studii au demonstrat faptul că ne plac persoanele care sunt ca noi. Chiar dacă societatea modernă ne-a obişnuit cu ideea că “opusurile se atrag”,se pare că vorba din bătrâni „cine se aseamănă,se adună” este mult mai aproape de adevăr.
Rezultatul studiului a scos în evidenţă faptul că asemănarea dintre elevi a fost foarte importantă. Prieteniile aveau şanse mult mai mari să se destrame acolo unde prietenii erau de sexe diferite,aveau diferite abilităţi şi statut social şi prezentau reacţie diferită la violenţa fizică.
De altfel,prieteniile între elevi de diferite sexe aveau de până la 4 ori mai mult şanse să se destrame în comparaţie cu prieteniile dintre elevii de acelaşi sex.
Cum descoperi adevăratele prietene – respect şi încredere
Alte studii legate de tema prieteniei la elevi au arătat că fetele pot păstra legăturile din adolescenţă mult mai bine decât băieţii. Mai mult,elevii care prezentau succes şcolar redus şi care aveau personalităţi mai agresive tindeau să aibă prietenii mult mai scurte.
Ceea ce este interesant este că acest studiu arată că este mai important ca prietenii să aibă calităţi similare,neţinându-se cont de caracteristicile calităţilor în sine.
Altestudiiau arătat că elevii care pot lega o prietenie în adolescenţă şi care o pot păstra cât mai mult timp,sunt adulţi mult mai sănătoşi din punct de vedere fizic şi psihic. Şi asta o poate spune oricine şi-a păstrat prietena cea mai bună din copilărie,din şcoala generală sau liceu.
Există mai multe teorii ale prieteniei,printre care faptul că atunci când ajutăm un alt om,tindem să ne placă mai mult de el. Faptul că ne deschidem unor oameni poate fi o modalitate de a creşte dorinţa de împrietenire. Reciprocitatea,ajutorarea dintre prieteni,înţelegerea şi acceptarea celui de lângă tine sunt la fel de importante.
Aceste date se potrivesc la fel de bine şi pentru persoanele adulte. Asemănarea,pasiunile comune,hobby-urile comune,precum şi gusturile similare,atrag persoane de acelaşi fel,care doresc să îşi petreacă timpul împreună. Mai mult,încrederea şi trăirile importante sunt la acelaşi nivel. Dintr-o prietenie adevărată nu lipsesc respectul,tratamentul egal,purtarea naturală,fără formalităţi sau minciuni.
Cum descoperi adevăratele prietene – caracteristicile unei prietenii serioase
O prietenie adevărată are,totuşi,nişte caracteristici,pe care sigur le vezi. Dacă acestea nu există,înseamnă că nu trăieşti lângă o adevărată prietenă. Când ai o problemă,te simte imediat şi nu te lasă până nu te descoase să îi zici ce ai păţit şi dacă poate fi de ajutor. Când are dreptate în unele privinţe,te scoate din sărite,pentru că îţi pune adevărul în faţă. Să ştii că este spre bine tău,căci a te minţi pe tine este cel mai rău lucru.
O prietenă adevărată nu te va obliga să aveţi contact foarte des în momentele în care l-ai găsit pe bărbatul vieţii,când vrei să îţi faci familie şi ea nu vrea,când vede că o iei pe alt drum,pe care ea nu poate păşi,cum este schimbarea locului de muncă în altă ţară. La maturitate prieteniile nu mai sunt ca în adolescenţă,când exista foarte mult timp de petrecut împreună. Iar prietenii adevăraţi ştiu asta şi acceptă,bucurându-se de fiecare întâlnire sau convorbire.
Uneori,oamenii au nevoie doar de ascultare şi atât. Fără sfaturi,ceartă sau afirmaţii de genul „ţi-am zis eu…”. Pentru asta sunt prietenii,să îi poţi suna oricând şi ei să fie disponibili,bineînţeles,în măsura bunului simţ. Nu îţi ascunde propriile păreri şi te ajută să treci prin momente de criză,chiar dacă nu îţi convine. Dacă este cazul,te ceartă,nu îţi ascunde adevărul,iar apoi te susţine cu orice poate pentru a putea să îţi revii mai uşor.
Atunci când o prietenă nu pune la suflet lucrurile neplăcute pe care i le-ai spus sau i le-a făcut,înseamnă că este o prietenă adevărată. Totuşi,este bine să nu profiţi de asta şi să încerci să faci la fel la rândul tău. Cel mai bine este să se încerce pe cât posibil,din ambele părţi,să nu existe ceartă. Şi dacă există,să se rezolve imediat.
Pe lângă momentele de bucurie sau de distracţie petrecute cu o prietenă,o legătură excelentă se creează când fiecare are de învăţat ceva nou de la cea de lângă ea. În plus,o prietenă adevărată nu te lasă în momentele grele,chiar dacă şi ea trece prin perioade neplăcute din viaţă.