Cum foloseşti corect uleiurile

18 iulie 2014   Psihologie

Folosit de orice gospodină în bucătărie, uleiul are numeroase beneficii pentru sănătate. Dar oare ştii ce uleiuri sunt indicate la prăjirea legumelor sau ca dressing pentru salate?

Iată o listă cu cele mai bune uleiuri şi cum să le foloseşti.

Uleiurile conţin numeroase grăsimi bune. Grăsimile rele te pot îmbolnăvi de boli de inimă,cancer,şi alte maladii. Dar există şi grăsimi bune care scad colesterolul rău (LDL) şi cresc colesterolul bun (HDL),reduc inflamaţiile şi previn apariţia cancerului. Cele mai bune grăsimi sunt cele bogate în substanţe nutritive importante,cum sunt acidul oleic şi acizii graşi Omega-3.

Citeşte şi:

VIDEO:Uleiurile care previn îmbătrânirea

Uleiuri care-ţi protejează pielea de soare

Pentru asezonare

Uleiul de măsline extra-virgin

Acesta este unul dintre cele mai sănătoase uleiuri pe care le poţi cumpăra,deoarece conţine cele mai multe grăsimi mononesaturate. Uleiul extra-virgin rezultă din prima presare la rece a măslinelor. Fiind cel mai pur ulei de măsline,este,bineînţeles,şi cel mai scump. Dar,deoarece are un punct de fum scăzut,aceasta nu ar trebui să fie utilizat la gătit.

Pentru sotarea legumelor

Uleiul de măsline virgin

Aceasta este,de asemenea,rezultatul primei presări ale măslinelor,dar este mai acid,iar aroma este mai puţin puternică. Acest tip de ulei poate fi utilizat pentru prepararea alimentelor la temperaturi scăzute şi medii.

Pentru gătitul la temperaturi ridicate

Uleiul de rapiţă

Acesta poate fi folosit la salate,pentru coacere şi prăjire. Acest ulei,care are un gust neutru,se obţine din seminţe de rapiţă. Deoarece rapiţă este,de obicei,stropită cu pesticide,caută ulei bio.

Uleiul de arahide

Pentru că are un punct de ardere mare,uleiul de arahide este ideal pentru prăjit şi are un termen de valabilitate mai mare decât alte uleiuri.

Uleiul de floarea-soarelui

Bogat în acizi graşi Omega-6,grăsimi mononesaturate şi vitamina E,uleiul de floarea-soarelui este indicat prepararării mâncărurilor la temperaturi ridicate,deoarece are un punct de ardere mare.

Mai multe