Cum ne afectează nitraţii din apa pe care o bem
Fără apă nu există viaţă. Pentru a funcţiona în parametri normali, organismul nostru are nevoie de minimum doi litri pe zi. Din păcate, nu orice apă ne face bine. 50 mg/l este limita admisă de legislaţia europeană pentru concentraţia de nitraţi, însă medicii consideră cifra prea permisivă. Iată cum ne afectează nitraţii sănătatea.
Nitraţii şi nitriţii sunt componenţi naturali ai solului. Ei apar odată cu mineralizarea substanţelor organice azotoase provenite de la plante şi animale. O parte din nitraţi sunt absorbiţi de rădăcinile plantelor,iar surplusul rămas contaminează pânza freatică,regăsindu-se în râuri,lacuri sau în apele subterane.
Îngrăşămintele sunt de vină
Între nitraţii din sol,apă şi plante se stabileşte un echilibru,însă activitatea omului rupe acest echilibru. Îngrăşămintele folosite în agricultură,indiferent dacă sunt organice sau azotoase sintetice,aduc şi nitraţi,iar aceştia se acumulează în plantele cultivate până la niveluri dăunătoare pentru consumatori. Când conţinutul de nitraţi din sol depăşeşte 2,5 mg/l,situaţia este cauzată,cel mai probabil,de factorul uman de poluare.