Cum să devii o persoană matinală

2 iulie 2014   Psihologie

Obişnuieşti să mergi la culcare la care alte persoane au deja trei-patru ore de somn în spate, iar dimineţile ţi se par cel mai mare coşmar. Iată ce este de făcut, ca să nu mai fii pasăre de noapte.

Culcă-te cu câte o oră mai devreme

Ei bine,dacă obişnuieşti să mergi la culcare la 2 dimineaţa,impune-ţi ca seara următoare să te culci la 1. Procedează aşa toată săptămâna,apoi,redu ora de culcare la miezul nopţii,şi tot aşa. Este foarte important să faci trecerea treptat,astfel încât să se obişnuiască organismul.

Totodată,este important să te trezeşti la aceeaşi oră în fiecare dimineaţă. Dar şi la această performanţă vei ajunge treptat. Astfel,dacă erai obişnuită să te trezeşti la 10.00,pune-ţi ceasul la 9.45,apoi peste câteva zile la 9.30,şi tot aşa,până când vei reuşi să ajungi la ora pe care ţi-ai propus-o.

Fă mişcare

După ce ai făcut ochi,ia-ţi 10 minute pentru a face puţină mişcare. Înainte să te apuci de exerciţii,nu uita să deschizi  larg fereastra. Aşa,îţi va reşte nivelul de serotonină,cunoscut şi drept hormonal fericirii,ceea ce îţi va da buna-dispoziţie pentru întreaga zi. Totodată,exerciţiile fizice te vor ajuta să te simţi mai energică.

Mai citeşte şi:

6 motive pentru care trebuie să bei apă imediat după trezire

3 greşeli,în rutina de somn,care te îngraşă

Nu trage draperiile

Razele soarelui de dimineaţă care pătrund prin fereastră te vor ajuta să te trezeşti mai uşor. Organismul tău se va acomoda mai repede cu trezirea la primele ore ale dimineţii. Iar draperiile care nu acoperă fereastra merg de minune cu sunetul alarmei de la ceas. Lumina din cameră nu te va mai îmbia să mai stai cinci minute sau zece,ci te ajuta să te ridici din pat.

Fără laptop sau telefon

Lasă telefonulundeva pe o noptieră,cât mai departe de pat.Nu ţine în dormitor nici laptop,nici televizor sau radio,căci seara îţi pot fura minute,sau chiar ore bune de somn.

Fie „te prinde” un film,fie mai primeşti un mail şi nu poţi merge la culcare fără să-l citeşti,ori te poate fura peisajul reţelelor de socializare. Şi iar ajungi să te culci la 2.00 în loc de 22.00.

Găseşte o poziţie de somn care te avantajează

Ca să ai un somn odihnitor,dar să scapi şi deinsomnii,  este foarte important să ai o poziţie de dormit care să-ţi uşureze drumul spre el. Astfel,dacă ai probleme cu coloana,este indicat să dormi pe spate,în timp ce dacă suferi de arsuri stomacale cel mai bine este să dormi pe o parte.

În schimb,dacă te numeri printre cei cărora sforăitul le creează probleme,este cel mai bine să dormi pe burtă.

Mai multe