Cum să fii în formă de Sărbători
Mesele copioase din perioada Sărbătorilor pot fi un pericol nu numai pentru siluetă, ci şi pentru sănătate! Eviţi orice neplăcere combinând corect alimentele din meniu.
Cine nu ştie că de Sărbători trebuie să eviţi excesele alimentare şi să nu pui pe masă feluri de mâncare grele?
Cu toate astea,tot cazi în patima acestor păcate! Iată ce trebuie să faci ca greşeala să nu se mai repete.
Carne? De care?
La mesele de Sărbători,dar în special la cină,evită consumul exagerat de alimente bogate în grăsimi şi în calorii,ca sarmalele,cârnaţii ori salata de boeuf.
Totodată,potrivit medicului nutriţionist Ionuţ Ştefan,este indicat să mănânci zilnic fructe şi legume. De asemenea,nu este recomandat să consumi la aceeaşi masă trei-patru feluri de mâncare,pentru că se îngreunează tractul intestinal.
Ar trebui ca mâncărurile din carne de porc să fie cât mai puţine. Orientează-te mai mult spre curcan şi peşte.
Şi,nu în ultimul rând,evită să consumi dulciuri la aceeaşi masă cu alimentele foarte grase. Rişti să te îngraşi foarte repede şi să ai o digestie îngreunată!
Atenţie la vin
Un pahar cu vin nu trebuie să lipsească de pe masa de Sărbători! Este benefic pentru sănătate şi te ajută să te menţii în formă,datorită conţinutului bogat de antioxidanţi.
Ai grijă,căci nu trebuie să-l bei după mesele copioase şi după cele în care ai consumat multe grăsimi. Potrivit medicului,există riscul apariţiei pancreatitei acute.
Nu alimentelor care conţin colesterol
La mesele de Sărbători este bine să eviţi alimentele care conţin colesterol,precum mezelurile,maioneza ori tocăturile.
Le poţi înlocui cu salată cu ton,somon sau cu fructe de mare,carne de curcan,peşte la grătar sau la cuptor,în combinaţie cu legume fierte.
Nu uita nici de fructele oleaginoase,precum nuci,fistic,alune şi migdale. Conţin grăsimi vegetale utile pentru echilibrarea grăsimilor din sânge.
Condimente? Da,dar cu măsură!
Unele condimente au o proprietate extraordinară:stimulează digestia,ceea ce va duce la o ardere rapidă a caloriilor,şi nu irită stomacul.
Cimbrul,busuiocul şi tarhonul pot fi consumate fără restricţii. Pe de altă parte,trebuie să fii foarte atentă dacă foloseşti condimente iritante pentru stomac,precum usturoi,paprika,chili şi chimen.
Nu trebuie să exagerezi când le foloseşti,căci pot să irite mucoasa gastrică şi să-ţi creeze disconfort.
Porţii suplimentare? Interzis!
O altă greşeală de alimentaţie pe care o poţi face în perioada Sărbătorilor este să guşti încontinuu din deliciile pe care le prepari.
Fie că mai furi o sărmăluţă din oală sau că te apuci să mănânci încă o dată după ce oaspeţii au plecat,iată obiceiuri care vor duce la acumularea de kilograme în plus.
Acest lucru este posibil din cauza numărului mare de calorii consumat într-un timp foarte scurt!
Ce fac dacă am intoleranţă alimentară?
Probleme cu digestia pot apărea şi dacă ai intoleranţă alimentară. Potrivit dr. Ionuţ Ştefan,dacă ai această afecţiune,apar simptome precum dureri de stomac,balonare,disconfort după masă,constipaţie sau diaree,tuse,erupţii pe piele,dureri articulare,cefalee,migrene şi oboseală cronică.
Cel mai simplu mod de a afla este să faci un test de intoleranţă alimentară:York Test.
În perioada Sărbătorilor,persoanele care au această afecţiune şi nu pot tolera anumite alimente pot înlocui plăcerile culinare dăunătoare cu alte mâncăruri.