Cum să fii sănătoasă în sezonul rece

30 noiembrie 2015   Psihologie

Imunitatea este cuvântul magic în sezonul rece. Când temperaturile scad foarte mult, există riscul să te îmbolnăveşti mult mai uşor. Sunt câteva măsuri pe care le poţi lua pentru ca răceala şi gripa să nu-ţi dea bătăi de cap.

Fă-ţi vaccinul antigripal

O vaccinare împotriva gripei poate reduce riscul de boală cu 50 până la 60% şi poate scădea efectele adverse ale problemei de sănătate,în cazul în care te îmbolăveşti. Vaccinul tetravalent (care include versiunea de spray nazal aprobat pentru persoanele care au între 2 şi 49 de ani) luptă împotriva a 4 virusuri diferite. Indicat este să te vaccinezi între octombrie şi noiembrie,cu câteva săptămâni înainte ca sezonul gripeisă debuteze.

Foloseşte gel antibacterian

Când cercetătorii de la Spitalul de Copii din Boston au studiat 292 de familii,5 luni,au descoperit că cei care purtau cu ei gel antibacterian au suferit cu 59% mai puţin de infecţii faţă de cei care nu au avut un astfel de produs cu ei. Asta pentru că,atunci când sunt utilizate corect aceste produse aproape elimină germenii.

Consumă alimente bogate în vitamine

Este foarte important ca în sezonul rece să incluzi în alimentaţie alimente bogate în vitamine (A,B6,B12,C şi D),minerale (cupru,seleniu,calciu,zinc) şi acid folic. Vitamina A se găseşte în ouă,lapte,ton,ficat,cartofi dulci,morcovi,salată verde. Printre alimentele bogate în vitamina B se află laptele de soia şi cel de vacă,carnea slabă de porc,legumele cu frunze verzi,iar printre cele cu vitamina C,citricile,ardeiul gras,spanacul,conopida. Vitamina D se găseşte în uleiurile de peşte,brânză,gălbenuş şi unele specii de ciuperci.

Fă cât mai multă mişcare

Cercetătorii de la Universitatea Carolina de Sud,SUA,au descoperit că bărbaţii care făceau 3 ore pe zi activitate moderată (mers vioi,urcatul scărilor sau tenis) aveau cu 35% mai puţine riscuri de a suferi de o răceală,comparativ cu cei făceau doar o oră de mişcare. Vestea bună este că nu trebuie să respiri din greu în fiecare zi:cercetatorii UCLA au descoperit că Tai Chi,arta chineză caracterizată prin mişcări lente şi meditaţie,scade eliberarea catecolaminelor,un neurotransmiţător care îngreunează sistemul imunitar. Potrivit unui studiu recent,3 sesiuni pe săptămână,4 luni,îmbunătăţeşte imunitatea cu 45% la adulţi.

Mai multe