Cum să găteşti legumele pentru beneficii maxime
Legumele conţin antioxidanţi şi substanţe nutritive care ajută la buna funcţionare a organismului. Pentru a beneficia de acestea, este foarte important să ştii cum să le găteşti.
Varza Kale
Această legumă îşi păstrează substanţele nutritive,dacă o găteşti în ulei de măsline. De ce? Pentru că verzele Kale sunt bogate în polifenoli solubili în apă,aşa că,în urma fierberii sau a gătitului la aburi apa se va evapora. Dacă sotezi varza în ulei,apa se păstrează şi carotenoidele din plantă sunt mai uşor de absorbit de organism.
Ceapă
Taie ceapa felii,las-o să stea deoparte 15 minute,după care căleşte-o câteva minute. Atunci când o ceapă este tăiată,după care lăsată să se odihnească,se formează compuşi care acoperă întreaga ceapa. În urma călirii,se păstrează fitochimicale din compoziţia cepei şi în plus îi dă acesteia o aromă dulce,caramelizată.
Morcovi
Îndepărtează-i coaja cu atenţie,după care găteşte-i în ulei ori pe grătar. De ce? În coaja morcovilor se găsesc poliacetilene,compuşi organici. De aceea,trebuie să ai mare grijă pentru a nu îndepărta un strat mare când cureţi morcovii. Poliacetilenele sunt liposolubile,deci nu se vor pierde prin fierbere,dar călirea în ulei a acestor legume le va da un gust mai bun.
Porumbul
Încinge grilul şi frige porumbul câteva secunde. Îndepărtează bobiţele şi prepară din acestea o supă de legume cu ierburi proaspete,cum sunt cimbrul şi busuiocul,pentru a face o supă. Prin frigere,aroma porumbului se intesnifică. Adăugat la supe,bobiţele de porumb îşi păstrează fitochimicale.
Ardei
Sunt legume care merg de minune gătite la grătar. Adaugă un pic de ulei pentru a intesifica aroma şi pentru a ajuta organismul să absoarbă aceste carotenoide valoroase,care se găsesc în compoziţia ardeiului.
Pătrunjel
Pune-l în salate. Şi asta pentru că pătrunjeluleste bogat în flavonoide,substanţe care ţin la distanţă cancerul. Multe dintre noi îl folosesc pe post de garnitură,dar dacă pui pătrunjel din abundenţă în salate,vei beneficia din plin de substanţele lui nutritive.