Cum să-ţi menţii tonusul în funcţie de ceasul biologic al organelor interne

17 august 2015   Psihologie

Te-ai întrebat vreodată de ce energia corpului şi starea de spirit pot fluctua atât de des într-o zi? În timp ce hormonii şi dieta joacă un rol important, ritmul cotidian este exemplificat printr-o hartă care explică cum organele corpului şi meridianele energetice sunt legate între ele.

Ceasul energetic al corpului uman descrie cum energia afectează fiecare organ al corpului în anumite momente pe parcursul zilei. Odată la două ore energia se mută la un alt organ,indicând maximul energetic. Când un organ este la apogeu,organul opus se află la cel mai mic nivel energetic.

Ceasul energetic al corpului uman ne ajută să înţelegem când şi de ce este bine să faci mişcare,să mânânci,să te odihneşti sau să dormi. Fiecărui organ este asociat un element. În felul acesta poţi înţelege mai bine nivelul emoţiilor sau a disconfortului.

Program de activitate zilnic

(3 am – 5 am) – Plămâni

Metal:autoconservare,tristeţe

Odată ce se termină ciclul de somn,organismul trebuie să se menţină cald pentru a uşura activitatea plămânilor. Respiraţia profundă va ajuta nervii şi te bindispune pentru a-ţi face exerciţiile de dimineaţă.

(5 am-7am) – Intestinul gros

Metal:productiv,apatic

Dimineaţa este momentul optim pentru a elimina toxinele,făcând duş sau consumând cât mai multă apă. Evită consumul de cafea şi mergi la o plimbare.

(7 am – 9 am) – Stomacul

Pământ:expansiv,oprimat

Dacă obişnuieşti să mănânci foarte mult la micul dejun,ar fi bine să-ţi optimizezi digestia. Consumă la primele ore ale dimineţii alimente bogate în fibre,proteine şi grăsimi sănătoase.

(9 am-11 am) – Pancreasul şi splina

Pâmânt:onest,încrezător sau obsesiv,plin de regrete

În acest interval enzimele naturale sunt implicate în metabolizarea alimentelor. Întreg procesul crează energie pentru tot restul zilei. Potrivit Ceasului energetic al corpului,splina este un organ ce formează anticorpi pentru a lupta împotriva infecţiilor. Acest moment al zilei este unul ideal pentru a face exerciţii fizice ori pentru a rezolva cât mai multe sarcini.

(11 am – 1 pm) – Inima

Foc:vesel,eficient sau încărcat de vinovăţie,disperat

În această parte a zilei este bine să consumăm alimente cât mai sărace în grăsimi şi calorii. O ceaşcă de ceai ori un somn la prânz sunt indicate.

(1 pm – 3 pm) – Intestinul subţire

Foc:uituc,agitat

Până la această oră,alimentele consumate în prima parte a zilei vor fi digerate şi asimilate de organism. Poţi folosi acest interval pentr a-ţi rezolva unele îndatoriri la muncă sau acasă.

(3 pm – 5 pm) – Vezica urinară

Apă:letargic sau încrezător,calm

Deşeurile metabolice lichide sunt acum în curs de pregătire în sistemul de filtrare a rinichilor pentru eliberarea lor. Este o perioadă bună pentru studiu sau punerea la cale a unor proiecte. Consumul de apă sau de ceai este indicat pentru a continua eliminarea deşeurilor.

(5 pm – 7 pm) – Rinichii

Apă:raţional ori singuratic şi nesigur

La 17:30,eficienţa cardiovasculară şi forţa muscular se află la nivelul maxim. O cină săracă în calorii şi grăsimi,asociată cu exerciţii fizice,vor asigura circulaţia sângelui la nivel maxim,înainte de a te relaxa seara.

(7 pm – 9 pm) – Pericardul

Foc:sociabil,fericit sau deprimat

Presiunea sângelui este la nivelul maxim la 19:30,de aceea un masaj,o întindere a muşchilor sau citirea unei cărţi vor semnala organismului că e timpul să se odihnească. Acest interval este unul bun şi pentru relaţii intime.

(9 pm – 11 pm) – Triplă încălzire

Foc:minte sabilă ori indignat

Sistemul nostru endocrin lucrează pentru a crea un echilibru. Acest interval este ideal pentru a adormi şi pentru a-i oferi organismului odihna de care are nevoie.

(11 pm – 1 am) – Vezica biliară

Lemn:curajos sau indecis

Bila ajută la absorbţia grăsimilor,în timp ce organismul se odihneşte. Potrivit medicinei chineze,energia yang creşte în timp ce dormi. Aceasta se va activa de îndată ce-ţi vei începe ziua.

(1am – 3 am) – Ficat

Lemn:ambiţios sau furios,frustrat

În timp ce dormi,ficatul se ocupă de eliminarea toxinelor din sânge. Problemele cu somnul pot fi cauzate de funcţionarea impropie a ficatului.

Credit foto:www. soulspottv.com

Mai multe