Cum să-ţi protejezi inima printr-o alimentaţie echilibrată
Boala cardiovasculară (BCV) este una dintre principalele cauze de deces în Europa. Însă, ea poate fi prevenită printr-o alimentaţie echilibrată.
În ciuda unei scăderi semnificative în ultimii 30 de ani,aproximativ patru milioane de decese din cauza BCV sunt înregistrate anual în Europa,arată statistici recente ale Societăţii Europene de Cardiologie. Acestea reprezintă 46% din totalul cauzelor de mortalitate în Europa.
Boala cardiovasculară (BCV) este cauzată în principal de arterioscleroză,o afecţiune care blochează arterele ce alimentează cu oxigen şi substanţe nutritive inima şi creierul. De asemenea,anumite afecţiuni,precum diabetul zaharat,pot şi ele spori riscul de BCV.
„Deşi există mai mulţi factori care pot influenţa apariţia afecţiunilor cardiovasculare,inclusiv factori genetici,stilul de viaţă pe care îl adoptăm joacă un rol extrem de important. Sedentarismul,o dietă nesănătoasă şi neechilibrată pot accelera riscul de boli cardiovasculare. De aceea,este important să adoptăm o dietă echilibrată,care să conţină toate componentele alimentare esenţiale:proteine,lipide şi glucide”,spune dr. Corina-Aurelia Zugravu,Preşedinte al Centrului de Studii despre Bere,Sănătate şu Nutriţie.
Fructele si legumele,alimentele bogate în acizi graşi omega-3,vitaminele C şi E au un rol benefic în diminuarea riscului afecţiunilor de inimă,deoarece limitează producerea de colesterol şi protejează inima şi arterele împotriva instalării aterosclerozei.
Ce fructe şi legume ajută inima
Consumul de morcovi are efecte benefice asupra sănătăţii inimii,datorită conţinutului lor de fitonutrienţi cu rol antioxidant:beta-caroten,alfa-caroten,luteină,acid hidroxicinamic,acid ferulic,antocianidine,cianidine sau malvidine. Totodată,potasiul şi fibrele din morcovi reglează nivelul de sodiu din organism şi controlează presiunea sângelui,care atunci când este ridicată poate declanşa hipertensiunea arterială.
Peştele,precumsomonul,tonul,macrou sau hering,este bogat în acizi graşi omega-3 care scad nivelul de colesterol rău şi ajută la fluidizarea sângelui,fapt ce poate preîntâmpina formarea cheagurilor de sânge la nivelul creierului. De asemenea,peştele este bogat în proteine,antioxidanţi şi vitamina D care pot favoriza scăderea tensiunii arteriale şi stimula activitatea cardiovasculară.
Seminţele de in au rol cardioprotector,fiind o foarte bună sursă de antioxidanţi,acizi graşi omega-3,dar şi de minerale precum magneziul,cunoscut pentru rolul său benefic în prevenirea bolilor cardiovasculare. De asemenea,seminţele de in au un conţinut bogat de fibre,care odată pătrunse în organism,ne ajută să reducem absorbţia de colesterol din alimente. Conţinutul de acizi graşi omega-3 face din in şi un foarte bun antiinflamator,stimulând eliminarea grăsimilor oxidate şi a toxinelor din organism.
Antioxidanţii scad colesterolul
Şi băuturile bogate în fibre,precum berea,atunci când este consumată moderat,ar putea avea un efect protector la nivel cardiovascular,mai ales dacă sunt integrate într-un stil de viaţă sănătos. Berea conţine polifenoli cu proprietăţi antioxidante şi ajută la stimularea circulaţiei sângelui. În plus,datorită ingredientelor sale naturale,este o foarte bună sursă de magneziu şi potasiu,iar prin conţinutul de antioxidanţi şi fibre solubile poate contribui la creşterea nivelului de colesterol bun (HDL). Studii internaţionale arată că un consum de aproximativ 660 ml de bere pe zi este asociat cu un risc de incidenţă a bolii cardiovasculare cu 25% mai scăzut comparativ cu abstinenţii. Studiile în rândul populaţiei pe subiecţi cu hipertensiune au arătat că un consum de alcool de până la 660 ml de bere pe zi poate scădea riscul relativ de BCV cu până la 40%.