Cum scapi uşor de punctele negre! Peria de curăţare şi măştile cu argilă şi cărbune dau rezultate vizibile rapid

20 septembrie 2021   Psihologie

Niciun tip de coş nu este o imagine plăcută, însă punctele negre pot fi unele dintre cele mai enervante cu care ai de-a face: sunt numeroase, greu de ascuns şi revin chiar şi după ce reuşeşti să le vii de hac. Află din rândurile de mai jos cum să previi apariţia lor şi cum să le tratezi acasă cât mai eficient!

Punctele negre sunt coşuri care apar la suprafaţa pielii, atunci când porii se deschid, ca urmare a acumulării de celule moarte şi sebum în exces în interiorul acestora. Partea superioară a punctelor negre, vizibilă pe suprafaţa pielii, capătă o culoare închisă din cauza oxidării la contactul cu aerul. Punctele negre sunt cel mai des întâlnite în zona nasului, a frunţii şi a bărbiei.

Când trebuie să te speli pe faţă

Aceasta ar trebui să fie rutina ta de dimineaţă şi de seară şi de fiecare dată când faci sport. Imediat după ce te-ai trezit, este necesar să te speli pentru a îndepărta murdăria sau bacteriile care s-au strâns la nivelul pielii, peste noapte. De asemenea, seara, operaţiunea trebuie repetată pentru a spăla faţa de rezidurile de praf şi de murdărie care s-au acumulat pe timpul zilei, amestecându-se cu transpiraţia. Iar dacă faci mişcare sau mergi la sală, asigură-te că te speli sau te ştergi pe faţă cu şerveţele demachiante cât mai curând posibil după antrenament. Ai grijă să nu exagerezi cu această curăţare, pentru a ne obliga pielea să producă mai mult sebum decât este necesar.

Exfoliază delicat tenul!

Există în comerţ o serie de exfolianţi chimici blânzi pe care îi poţi folosi pentru a scăpa de punctele negre. Este vorba despre acizii alfa şi beta hidroxi (AHA şi BHA), care ajută în mod delicat la îndepărtarea celulelor moarte şi fac ca produsele pentru îngrijirea tenului să pătrundă mai bine în piele şi să lucreze mai eficient. Nu uita că AHA şi BHA elimină şi un strat de piele, ceea ce poate face tenul mai vulnerabil la razele UVA şi UVB. Aşadar, foloseşte crema de portecţie solară atunci când ieşi afară, după exfoliere.  

Optează pentru peria de curăţare a feţei

O perie pentru faţă poate oferi beneficii exfoliante similare cu AHA şi BHA, graţie eliminării excesului de celule moarte de la nivelul pielii. În plus, există şi modele de perii pentru curăţarea feţei care lucrează mai eficient decât altele, eliminând cu totul impurităţile, grăsimea şi resturile de machiaj acumulate la nivelul pielii. Cu toate acestea, specialiştii dermatologi recomandă prudenţă. Periile pentru faţă trebuie să fie folosite ocazional şi cu mişcări delicate. Dacă ai tenul sensibil, evit-o cu totul!

Evită benzile şi alte metode de extracţie

Ştii deja că stoarcerea oricărui tip de coş nu este recomandată. Totuşi, poate fi tentant să încerci să scapi singură de acele puncte negre neplăcute, luând chestiunea în propriile mâini. Magazinele cu profil cosmetic propun tot felul de măşti, benzi de curăţare şi chiar şi anumite instrumente de extracţie a punctelor negre. Acestea pot elimina nu doar murdăria din pori, ci şi substanţe care ajută la menţinerea sănătăţii pielii, cum ar fi uleiurile naturale şi foliculii de păr. Îndepărtarea tuturor acestor elemente poate provoca uscarea şi iritarea pielii. Iar când apare iritaţia, glandele sebacee pot intra în modul de supravieţuire şi produce şi mai mult ulei, rezultând mai multe puncte negre.

Foloseşte măşti cu argilă şi cărbune

Argila este un ingredient delicat pentru frumuseţe şi se foloseşte, cu eficacitate, din cele mai vechi timpuri. Argila ajută la eliminarea excesului de ulei din piele şi la îndepărtarea murdăriei din porii înfundaţi. Măştile faciale pe bază de argilă funcţionează mai uşor decât benzile pentru curăţarea porilor, care pot agresa stratul de piele. În schimb, argila pătrunde delicat în pori şi elimină treptat murdăria şi uleiul. Măştile detoxifiante cu cărbune activ sunt o alternativă la cele cu argilă. Cărbunele este un detoxifiant excelent şi pătrunde adânc în pori pentru a ajuta la extragerea murdăriei şi a altor impurităţi, lăsând pielea curată şi eliberată de toxine şi sebumul în exces.

@shutterstock

Mai multe