Cum te protejează licopenul de cancer
Licopenul este unul dintre cei mai puternici antioxidanţi, ferind corpul de efectul nociv al radicalilor liberi. Află cum te protejează licopenul de cancer!
Cum acţionează licopenul
Licopenul este substanţa care colorează fructele şi legumele în roşu,găsindu-se în special în roşii,pepene roşu,grepfruit sau papaya.
Radicalii liberi sunt molecule care au un electron în minus şi din acest motiv sunt instabile. Aceste molecule se stabilizează atunci când iau electroni de la celulele sănătoase. Însă,acest schimb îmbolnăveşte celula şi o face vulnerabilă în faţa afecţiunilor.
Licopenul neutralizează efectul radicalilor liberi,deoarece crează legături între ei şi astfel îi stabilizează. În acest fel,ei nu se mai lipesc de celulele sănătoase ale corpului,iar organismul va fi mai rezistent în faţa unor afecţiuni precum cancerulsau bolile cardiovasculare.
Roşiile,cele mai bune surse
Licopenul se regăseşte din abundenţă în roşii şi în produsele obţinute din roşii,cum este sucul sau pasta de tomate. Cercetătorii au descoperit că cei care beau regulat suc de roşii prezintă un risc mai mic de a face cancer de plămâni,de stomac sau de prostată. De asemenea,licopenul poate preveni cancerul de sân,colorectal,de pancreas sau de esofag.
Cum te protejează licopenul de cancer
Roşiile conţin o cantitate însemnată de carotenoide,printre care şi licopenul. Astfel,conform unui studiu efectuat pe bărbaţi,s-a descoperit că cei care includ în alimentaţia lor 10 porţii de roşiipe săptămână,au cu 18% un risc mai scăzut să sufere de cancer la prostată. Licopenul este asimilat mai bine dacă roşiile sunt gătite,alături de un preparat bogat în grăsimi sănătoase. Deşi o felie de pepene,conţine doar jumătate din cantitatea de licopen dintr-un pahar cu suc de roşii,pepenele este excelent pentru micul dejun deoarece hidratează organismul.