Cum ţii un post sănătos

4 martie 2017   Psihologie

Prin rugăciune, iertare, iubirea aproapelui, curăţenie trupească şi sufletească, creştinii se pregătesc pentru întâmpinarea Sfintelor Paşti - dar la fel de importantă este şi abţinerea de la consumul anumitor alimente şi băuturi. Cum faci să nu ai carenţe de substanţe nutritive la finalul postului?

Credincioşii profită adesea de post pentru a ţine o cură de detoxificare sau pentru a pierde din kilogramele în plus,ceea ce nu este neapărat greşit. Dar,dacă nu ţii cont de anumite reguli,este posibil să îţi faci mai mult rău. Ca să nu slăbeşti organismul,vei avea nevoie de un aport ridicat de vitamine şi minerale- dar nu uita că şi proteinele şi carbohidraţii joacă un rol important.

Înainte de post,fă-ţi un set complet de analize,pentru a fi sigură că organismul este pregătit pentru această perioadă.

Restricţii,dar cu măsură

Este suficient faptul că în timpul postului nu ai voie să mănânci produse de origine animală (carne,lactate,ouă). Dacă încerci să slăbeşti reducând şi numărul de mese sau cantitatea de mâncare consumată la o masă,atunci ai toate şansele să te simţi lipsită de energie,iar tentaţia de a renunţa la post creşte cu atât mai mult. Încearcă să respecţi un program regulat al meselor,să mănânci de trei ori pe zi,eventual adăugând două gustări.

Citeşte şi:Ce este monodieta şi cum te ajută să slăbeşti

Mănâncă legume şi fructe

Legumele şi fructele joacă un rol important în menţinerea echilibrului nutriţional pe perioada postului. Mănâncă-le,pe cât posibil,crude. De asemenea,nu consuma pâine sau făinoase în exces,pentru a scăpa de senzaţia de foame. Leguminoasele sunt cea mai bună sursă de proteine:mănâncă,cu încredere,mazăre,linte,fasole,soia sau ciuperci. Acestea contribuie şi la întărirea sistemului imunitar.Un pumn de nuci sau alune sunt o excelentă gustare între mese,asigurându-ţi aportul zilnic de grăsimi sănătoase.

Hidratează-te corespunzător

Pe lângă alimentaţie,hidratarea joacă un rol esenţial în menţinerea sănătăţii. Dacă nu îţi place apa plată,simplă,optează pentru ceaiuri din plante,neîndulcite,sau apă cu lămâie. Sucurile acidulate ori cele aşa zis „naturale“ pot fi periculoase pentru sănătate. Dacă nu poţi rezista tentaţiei,încearcă,cel puţin,să nu exagerezi cu cantităţile. Un pahar pe săptămână este suficient pentru a-ţi satisface pofta. Şi nu uita că şi somnul este important în această perioadă. Pentru a nu resimţi lipsa unor alimente sau pentru a nu mânca compulsiv,este nevoie să fii odihnit.

Citeşte şi:Ce spun poftele alimentare despre tine

Bine de ştiut!

Dacă nu ai timp să găteşti,nu te linişti cu gândul că există destule variante de alimente de post în magazine. Acestea conţin un număr mare de aditivi alimentari şi foarte multă sare,pentru a compensa gustul fad al produselor procesate. Înainte de a cumpăra conserve sau alternativele de post ale brânzei,salamului etc,citeşte cu atenţie eticheta. Evită şi produsele cu ados de coloranţi alimentari.

Mai multe